Moeten energieleveranciers investeren in een fonds waarmee consumenten voorschotten terugkrijgen bij een faillissement?

Moeten energieleveranciers investeren in een "solidariteitsfonds", waardoor consumenten hun voorschotten kunnen terugkrijgen als een leverancier failliet gaat? CD&V en Vooruit zijn alvast gewonnen voor dat idee. Dat zegden ze tijdens een debat in de "Zevende Dag". Dat fonds moet een onderdeel worden van de (veel bredere) strijd tegen de al maar hogere energieprijzen.  

Als energiebedrijven failliet gaan - zoals onlangs het geval was met de Vlaamse Energieleverancier (VEL) - houdt dat een groot risico in voor de individuele klant. Bij de vereffening van het bedrijf staan zij vaak als laatste in de rij, en riskeren ze hun voorschotten kwijt te raken.

De oplossing daarvoor zit in een solidariteitsfonds, denkt CD&V. Dat zei Kamerlid Leen Dierick, energie-experte van de partij tijdens een debat in de Zevende Dag. "De leveranciers storten elk een bedrag in dat fonds en als één van hen failliet gaat, is de consument zijn geld niet kwijt."

Bij een faillissement moet de klant eerste in de rij staan om zijn of haar geld terug te krijgen

Melissa Depraetere, Kamerfractieleider Vooruit

Het fonds is een onderdeel van een al eerder gelanceerd plan van CD&V, waarin ook de afrekening op maandbasis - en dus het einde van het traditionele voorschotsysteem - is opgenomen.

Binnen de federale regering is er steun voor: ook Vooruit opperde eerder al een idee in die richting. Melissa Depraetere, fractieleidster van Vooruit in de Kamer: "Die facturen zijn hoog, de leveranciers vragen meer voorschot dan de klant in werkelijkheid verbruikt. Bij een faillissement moet de klant eerste in de rij staan om zijn of haar geld terug te krijgen." Ook Peter Mertens (PVDA) was het met die stelling eens.

Bekijk het hele debat hier:

Videospeler inladen...

Wat met de btw-verlaging?

De discussie over zo'n solidariteitsfonds is onderdeel van een veel breder debat over de energieprijzen. Gisteren nog, tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar partij, stelde Groen-voorzitster Meyrem Almaci bijvoorbeeld een energiepremie van 200 tot 220 euro voor wie het moeilijk heeft. (En en passant riep Almaci de Vlaamse overheid ook op om nog extra heffingen uit de energiefactuur te schrappen, dat kan nog voor een bedrag tot 117 euro per maand).

Almaci's voorstel zit niet zo ver af van wat de PS al voorstelde. CD&V blijft dan weer geloven in een btw-verlaging: op elektriciteit wordt nu 21 procent betaald. Dat kan zes of, bij wijze van compromis twaalf worden. Een verlaging naar zes procent, zo becijferden de diensten van minister van Financiën Vincent Van Petegehem zou 86 miljoen euro per maand worden.

Premier De Croo zei al dat de budgettaire impact van een btw-verlaging te hoog zou zijn. Energieminister Tinne Vanderstraeten zal nu alle voorstellen verzamelen en naast elkaar leggen. Zowat alle partijen hopen dan dat er tegen vrijdag een beslissing kan vallen.

Meest gelezen