©  AFP

Titelhouder Algerije flirt met uitschakeling op Africa Cup, Ivoorkust geeft zege uit handen na bizarre flater in extra tijd

Algerije staat op de rand van de uitschakeling op de Africa Cup. Het verloor zondag zijn tweede groepsmatch verrassend met 0-1 van Equatoriaal-Guinea. Ook Ivoorkust mag zich nog niet opmaken voor de volgende ronde van de Africa Cup. Het liep op bizarre wijze nog tegen een late gelijkmaker van Sierra Leone aan.

Algerije, de regerende Afrikaanse kampioen, slaagde er niet in om een doorbraak te forceren tegen Equatoriaal-Guinea en kreeg twintig minuten voor tijd het deksel op de neus via Esteban Obiang. Tot overmaat van ramp zag Youcef Belaili zijn gelijkmaker in de 83e minuut afgekeurd worden voor buitenspel. Door de nederlaag staan de Algerijnen, die in hun openingswedstrijd ook al niet verder geraakten dan 0-0 tegen Sierra Leone, vierde en laatste in groep E met 1 op 6. In het afsluitende groepsduel wacht leider Ivoorkust (4 op 6). Equatoriaal-Guinea is voorlopig tweede in de poule met 3 punten, Sierra Leone volgt als nummer drie met 2 punten.

Algerije ziet bovendien een ongeslagen reeks van 35 wedstrijden in rook opgaan. Het moest nog twee matchen niet verliezen om het record (37) dat Europees kampioen Italië verleden jaar neerzette bij te benen.

Ivoorkust slikt bizarre gelijkmaker in slotfase

Franck Kessié miste eerst nog een strafschop, maar Sébastien Haller scoorde niet veel later wel de 1-0. Musa Noah Kamara hing de bordjes in evenwicht voor Sierra Leone alvorens Nicolas Pepe de Ivorianen opnieuw aan de leiding bracht. Alhaji Kamara tekende finaal voor een draw na een vreselijke blunder van de Ivoriaanse keeper Sangare.

Christian Kouamé (Anderlecht) viel in bij de Ivorianen. Ivoorkust leidt in groep E met 4 op 6, Equatoriaal-Guinea is tweede met evenveel punten na een verrassende zege tegen Algerije (1 punt). Sierra Leone volgt met twee punten.

Tunesië recht de rug

Tunesië verloor op erg gecontesteerde wijze zijn openingsmatch tegen Mali (0-1) en moest daardoor vol aan de bak tegen Mauritanië. Het haalde zijn gram met ruime 4-0 cijfers. Hamza Mathlouthi en Wahbi Khazri haalden de spanning al vroeg uit de wedstrijd. Khazri en Seifeddine Jaziri vervolledigden de afstraffing in de tweede helft. Hamza Rafia (Standard) viel in het slot in bij Tunesië.

Tunesië is derde in groep F met 3 op 6 na groepsleiders Gambia, met bondscoach Tom Saintfiet, en Mali (beiden 4 ptn). Gambia en Mali speelden eerder op de dag 1-1 gelijk. Musa Barrow wiste in de laatste minuut het openingsdoelpunt van Mali uit met een omgezette penalty. Ibrahima Koné had in de 79e minuut, eveneens van op elfmeter, de score geopend.

Saintfiet had basisplaatsen veil voor Sulayman Marreh (AA Gent) en Abdoulie Jallow (Seraing). Marreh maakte de 90 minuten vol, Jallow mocht in de 83e minuut plaats ruimen voor Muhammed Badamosi van KV Kortrijk.

Op de derde en laatste speeldag in de poulefase neemt Gambia het op tegen Tunesië en geven Mali en Mauritanië elkaar partij.

In totaal nemen 24 ploegen deel aan deze 33e editie van de Africa Cup, onderverdeeld in zes groepen. De eerste twee teams van elke groep en de vier beste derdes stoten door naar de volgende ronde.