Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbalschandaal

Deze zes 1A-clubs riskeren licentie te verliezen door Operatie Zero

Vincent Mannaert (Club Brugge) en Michel Louwagie (AA Gent) zijn enkele van de 56 namen die vallen in het voetbalschandaal.Beeld Photo News/Belga

Kost ‘Operatie Zero’, de zaak rond omkoping in het voetbal, één of meerdere clubs uit 1A hun licentie? Het zou zomaar kunnen. Als een verdachte effectief veroordeeld wordt én in dienst is van de betrokken club, staat in het nieuwe bondsreglement dat die club geen licentie krijgt. De zes 1A-clubs AA Gent, Racing Genk, Charleroi, Standard, KV Kortrijk en Club Brugge komen zo in het vizier.

In het bondsreglement staat uitdrukkelijk dat een voetbalclub geen licentie krijgt als een verbonden juridische entiteit “minder dan drie kalenderjaren voor de licentieaanvraag is veroordeeld wegens witwassen, mensenhandel of bendevorming”.

Onder verbonden juridische entiteit wordt verstaan: “elke entiteit, welke direct of indirect over 10 procent of meer van de stemrechten beschikt”. Onder deze definitie vallen bij de verdachten Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert (Club Brugge), Mehdi Bayat (Charleroi), Michel Louwagie (AA Gent) en Bruno Venanzi (Standard). Zij zullen bij een eventuele veroordeling met andere woorden aandelen moeten verkopen of ze op naam zetten van familie of zakenpartners. En belangrijk: ze zouden een stap opzij moeten zetten als voorzitter, directeur of CEO en uit het bestuur stappen voor minimum drie jaar.

Want ook “de voorzitter, de bestuurders, de algemeen directeur (of algemeen manager), de financieel directeur, de sportief directeur, de verantwoordelijke van het opleidingscentrum en de gerechtigde correspondent” worden uitdrukkelijk genoemd als verbonden juridische entiteit. Dat betekent dat verder ook algemeen manager Matthias Leterme (KV Kortrijk), gerechtigd correspondent Pierre-Yves Hendrickx (Charleroi), financieel directeur Filip Aerden (RC Genk) en bestuursleden Herman Nijs en Herbert Houben (RC Genk) bij een eventuele veroordeling een stap opzij moeten zetten om de licentie niet in gevaar te brengen.

Deze regel geldt vanaf het moment dat alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. In Operatie Zero zal dat sneller zijn dan gebruikelijk omdat de 57 verdachten zich meteen moeten verdedigen voor het hof van beroep. Reden is dat François De Keersmaecker, ex-voorzitter van de Belgische voetbalbond en een van de verdachten, plaatsvervangend rechter is bij de ondernemingsrechtbank in Mechelen. In dat geval wordt er meteen in eerste en laatste aanleg berecht.