China produceert recordhoeveelheid steenkool om energiecrisis te voorkomen

China, ’s werelds grootste vervuiler en ditto verbruiker van steenkool, produceerde vorige maand een recordhoeveelheid van 384,67 miljoen ton van de meest vervuilende fossiele brandstof. Zo is China beter voorbereid om een crisis in de energievoorziening te vermijden, betogen de autoriteiten. In het licht van de globale energietransitie oogt zo’n palmares natuurlijk minder fraai.

Waarom is dit belangrijk?

Dat de Chinese president Xi Jinping zijn kat stuurde naar zowel de G20 als de klimaatconferentie van de Verenigde Naties eind 2021, was geen toeval. China was, in de aanloop naar de winter, namelijk druk bezig met het hamsteren van steenkool en andere fossiele brandstoffen om een energiecrisis te vermijden. Daar zijn deze cijfers het gevolg van.

Die steenkoolproductie-cijfers betekenen een stijging met 7,2% in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden. De maand ervoor lag de productie bijna 14 miljoen ton hoger. Voor het hele jaar bedroeg de productie 4,07 miljard ton, wat een stijging is van 4,7% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit bericht het persagentschap Bloomberg, bij monde van energiespecialist Javier Blas.

Voorraden

Een stijging van de vraag met 10% vorig jaar veroorzaakte een aanbodcrisis in de tweede helft van het jaar en veroorzaakte wijdverspreide elektriciteitstekorten. Dat leidde tot een rist overheidsmaatregelen om de stijgende brandstofprijzen te temperen, de invoer veilig te stellen en de lokale productie te stimuleren, recapituleert Bloomberg.

De op een na grootste economie ter wereld beschikt nu over voldoende brandstofvoorraden om aan een “redelijke binnenlandse vraag” te voldoen. Dat oppert althans de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie, het belangrijkste agentschap voor economische planning van het land, dinsdag.

Wind- en zonne-energie

Nutsbedrijven hebben ook meer langetermijncontracten voor steenkool afgesloten om de prijsvolatiliteit te beheersen, valt te lezen op de financiële blog ZeroHedge. Dat terwijl gasleveranciers hoge voorraden aanhouden en tot dusver deze winter aan de verwarmingsbehoeften van huishoudens hebben kunnen voldoen zonder de stromen naar industriële gebruikers te beperken.

Om het gebruik van wind- en zonne-energie in China te bevorderen, zullen de autoriteiten meer vaart zetten achter de goedkeuring van grote, regio-overschrijdende elektriciteitstransmissielijnen. Ook zullen ze de ontwikkeling van hubs voor hernieuwbare energiebronnen in de woestijn ondersteunen, aldus de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. President Xi Jinping kondigde in oktober al aan dat de eerste 100 gigawatt (GW) aan projecten in een woestijngebied in aanbouw waren.

(kg)

Meer