Lennert De bruyn (25) richtte meteen na zijn studies zijn eigen bedrijf Storo op. © Koen Fasseur

Antwerpse starters creëren ruim 20.000 jobs in vijf jaar

Startende ondernemers hebben in de voorbije vijf jaar meer dan twintigduizend jobs in de provincie Antwerpen gecreëerd. “Ik wil als werkgever een warm gevoel verspreiden bij mijn werknemers en bij mijn klanten”, zegt ondernemer Annelies Van Orshoven.

Christof Willocx, Guy Van Nieuwenhuysen

Niet voor een baas moeten werken en je eigen dromen najagen: het is de motivatie van veel startende ondernemers. Veel van die starters creëren ook jobs. Uit een analyse van ondernemersorganisatie Voka, op basis van cijfers van het bedrijfsinformatiebureau Bel-first, blijkt dat ondernemers in de provincie Antwerpen die hun bedrijf in 2017 of later hebben gestart, vandaag 20.832 mensen tewerkstellen.

Annelies Van Orshoven (45) is één van hen. “Ik heb mijn administratief bedrijf Addmodum in Pulle (Zandhoven) in mei vorig jaar opgericht”, zegt ze. “Intussen heb ik 5,5 jobs gecreëerd. In maart moet daar nog iemand bijkomen, en daarna hoop ik ongeveer elke maand iemand extra aan te werven. Voor ik mijn eigen bedrijf heb opgericht, heb ik 25 jaar de administratie in een familiebedrijf gedaan. Daarna was ik directieassistent. Maar ik wilde mijn energie tot uitbarsting laten komen door een eigen bedrijf op te richten, waarmee ik alle administratieve zorgen van bedrijfsleiders wil wegnemen.”

Annelies Van Orshoven (tweede van links) heeft met haar bedrijf Addmodum al 5,5 jobs gecreëerd in minder dan een jaar tijd. Drie van haar werknemers staan mee op de foto. © Patrick De Roo

Teamgeest

Met Addmodum doen Annelies en haar werknemers alles wat met administratie te maken heeft, van het klaarzetten van betalingen in een digitale app, tot het bestellen van maaltijdcheques en het aansluiten van een bedrijf bij een sociaal secretariaat. “Ik wil ervoor zorgen dat een bedrijfsleider zich op zondag niet meer met administratie moet bezighouden”, zegt Annelies. “En ik wil een warm gevoel creëren bij mijn werknemers. We gaan bijvoorbeeld drie keer per week met ons team wandelen, om de teamgeest aan te wakkeren. Dat warme gevoel wil ik ook overdragen op mijn klanten. Een voorbeeld. Wordt een werknemer van een bedrijf waarvoor wij de administratie regelen papa, dan zorgen wij ervoor dat die een dekentje krijgt met de naam van de baby op. Dat is heel anders dan een gewoon geboortekaartje. Ik ben ook werkgever geworden om dat warme gevoel te verspreiden.”

Eerst in bijberoep

Bart Eestermans uit Geel is ook een kersverse ondernemer: hij heeft zijn job in het onderwijs achter zich gelaten om het softwarebedrijf BePowered op te richten. Dat stemt ‘slimme’ toestellen, zoals een laadpaal, een warmtepomp en een batterij, op elkaar af, waardoor ze optimaal renderen. Zo weet je bijvoorbeeld wanneer je het best je elektrische auto inplugt. BePowered doet dat zowel voor particulieren als voor bedrijven. “Ik deed dit eerst in bijberoep, zodat ik een startkapitaal kon vergaren”, zegt Bart. Hij heeft met zijn bedrijf al drie jobs gecreëerd. “Tegen het einde van dit jaar moeten dat er minstens dubbel zo veel zijn. De stap naar het ondernemerschap is een uitdaging. Daarom heb ik voor een geleidelijke groei gekozen. Ik krijg begeleiding van Voka, maar mijn belangrijkste raadgever is een oud-collega die ik elke week bel.”

Bart Eestermans is een kersverse ondernemer. © Bert De Deken

Na de schoolbanken meteen bedrijfsleider

Er zijn ook heel wat jongeren die vanaf hun eerste werkdag beslissen om hun eigen baas te zijn. Lennert De bruyn (25) uit Brecht is zo iemand. “Toen ik nog aan de Universiteit Antwerpen studeerde, had ik met mijn vrienden al een bedrijfje opgericht dat klusjes deed bij mensen thuis”, zegt Lennert. “Bijna meteen na mijn studies heb ik een eigen bedrijf opgericht, waar ik een voltijds loon uit haal. En ik stel ook al iemand tewerk. Die werknemer is al twee jaar in het bedrijf, dus zo’n slechte werkgever zal ik niet zijn (lacht).”

Lennerts bedrijf heet Storo, en heeft vestigingen in Brecht en Mechelen. “We bieden opslagplaatsen aan voor allerlei doeleinden”, zegt hij. “De ene huurt een ruimte om zijn kerstdecoratie in te stockeren, de andere heeft een grotere opslagruimte nodig tijdens de renovatie van zijn huis. Dit jaar wil ik nieuwe opslagplaatsen openen in Antwerpen en Roeselare, en wil ik nog twee extra mensen aanwerven. Ik kom elke dag met de glimlach naar mijn werk. Dat aspect mag je niet onderschatten: als werkgever kun je er zelf voor zorgen dat er een fijne sfeer heerst op je bedrijf.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER