Copyright 2013, FRANCESC SERRA ZARAGOZA, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Brussel krijgt nog dit jaar eigen fietsknooppuntennetwerk

Ook Brussel krijgt nog dit jaar fietsknooppunten. Dat heeft Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) beloofd in een commissie. Officieel bestaan er nog geen fietsknooppunten, maar een groep vrijwilligers heeft een paar jaar geleden wel een hele fietsroute van 250 kilometer door Brussel uitgestippeld. Met dat netwerk wil ze nu aan de slag.

In heel wat provincies vind je al fietsknooppunten. Dankzij het systeem kan je eenvoudige routes uitstippelen van knooppunt naar knooppunt. Alleen in Brussel ontbrak zo’n systeem nog, maar daar komt binnenkort dus verandering in.

In 2020 ontwikkelde een groep vrijwilligers onder de naam BikeNode.Brussels een digitaal netwerk van fietsknooppunten dat zo'n 250 kilometer aan Brusselse fietsroutes bevat. Hun pionierswerk werd uitgebreid erkend in het parlement, waarop Van den Brandt in februari vorig jaar liet weten dat ze zou onderzoeken hoe ze dat burgerinitiatief kon versterken. Dat gebeurt dus nu. Om het waardevolle werk van BikeNode niet verloren te laten gaan, lopen er ook gesprekken met de initiatiefnemers om te bekijken hoe hun engagement duurzaam meegenomen kan worden in het project.

De eerste fase van het project start nog dit jaar en kost zo’n 170.000 euro. Die is bedoeld om het netwerk verder uit te breiden. Op die manier wil Brussel nog meer toeristen warm maken om door het gewest te fietsen, maar mensen ook aanmoedigen om met de fiets naar het werk te gaan.

Meest gelezen