Britse inflatie stijgt naar het hoogste niveau in 30 jaar

De Britse inflatie is in december gestegen tot 5,4 procent (op jaarbasis), het hoogste peil sinds maart 1992. De geldontwaarding is onder meer het gevolg van de toegenomen energieprijzen en de problemen in de toeleveringsketens.

Tijdens de afgelopen dertig jaar is de inflatie in het Verenigd Koninkrijk nog nooit zo hoog geweest als in december. Het inflatiecijfer kwam in die maand uit op 5,4 procent (op jaarbasis), leren cijfers van de Office for National Statistics (ONS). In november bedroeg de Britse inflatie 5,1 procent. Economen bevraagd door het persagentschap Reuters gingen uit van een geldontwaarding van 5,2 procent. De kerninflatie – zonder de voedsel-, energie-, alcohol-, en tabaksprijzen – kwam uit op 4,2 procent, tegenover 3,9 procent in november.

Stijgende energieprijzen

Net zoals in de rest van Europa is het hoge inflatiecijfer het gevolg van de stijgende energieprijzen. Ook de aanhoudende problemen in de toeleveringsketens in combinatie met een plotse toename van de vraag duwen de prijzen de hoogte in.

Het hoge inflatiecijfer verhoogt de druk op de Bank of England (BoE) om de rentes opnieuw te verhogen. De Britse centrale bank heeft in december voor de eerste keer sinds de start van de coronapandemie de belangrijkste rentevoet naar boven bijgesteld. Die steeg van van 0,1 naar 0,25 procent. Maar een effect van die renteverhoging blijft momenteel dus uit. Volgens de financiële markten is de kans zeer groot (90 procent) dat de toezichthouder tijdens de volgende rentevergadering op 3 februari beslist om de rente verder te verhogen tot 0,5 procent. De BoE streeft naar een inflatie van 2 procent.

“De Bank of England voelde zich al ongemakkelijk over haar monetaire beleidskoers. Het verrassend hoge inflatiecijfer van vandaag zal zeker niet geholpen hebben”, laat Ambrose Crofton, globaal marktstrateeg bij J.P. Morgan Asset Management. weten in een reactie aan het persagentschap Reuters.

Inflatie tot 7 procent

De BoE verwacht dat de Britse inflatie de komende maanden verder zal oplopen. De toezichthouder gaat ervan uit dat het inflatiecijfer in april zal pieken op 6 procent. Sommige economen verwachten nu dat dat cijfer verder zal oplopen tot 7 procent. Ze verwijzen daarbij naar de oplopende energieprijzen. Verwacht wordt dat de energiefacturen in april gemiddeld 50 procent duurder zullen zijn.

Kitty Ussher, hoofdeconoom bij de Institute of Directors, een Britse professionele organisatie voor bedrijfsleiders, waarschuwt dat er signalen zijn dat de inflatie niet snel zal verdwijnen. Ze merkt daarbij op dat de inflatie ook de hoogte wordt ingejaagd door de toegenomen prijs van etenswaren, dranken, restaurantmaaltijden en huishoudartikelen. “Dit wijst erop dat de hoge inflatie niet van voorbijgaande aard is, en dus langer kan aanhouden dan verwacht”, klinkt het.

(lp)

Meer