Geen cultuur in Nederland? Dan maar je haar laten knippen of aan yoga doen in theaters

Verschillende theaters en musea in Nederland hebben woensdag actie gevoerd tegen de coronaregels waardoor de cultuursector gesloten blijft en kappers en de horeca niet. Zo’n zeventig Nederlandse theaters en concertzalen werden voor de actie “Kapsalon Theater” omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon.

Bron: Belga

In “Kapsalon Theater”, een initiatief van Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries, werden klanten vermaakt door artiesten terwijl ze werden geknipt. De actie kwam er omdat de kappers sinds het weekend weer aan het werk mogen, terwijl de cultuursector nog gesloten blijft door de coronaregels.

Van de ongeveer zeventig theaters deed een “handjevol” toch niet mee aan de protestactie. Zij kozen om niet mee te doen omdat de gemeenten hadden aangekondigd de coronaregels te handhaven.

Theater Orpheus in Apeldoorn besloot woensdag dat een muziekprogramma met kapper en stoelmassage alleen door medewerkers bezocht mocht worden. Orpheus mocht van de gemeente geen publiek toelaten op straffe van een boete. Ook Pier21 in Leeuwarden annuleerde een geplande verhalenavond, nadat de gemeente alleen toestemming had gegeven om de actie buiten voort te zetten.

 ©  Foto: Marcel Krijgsman / ANP-Hollandse Hoogte

Theatermaker en organisator Struijlaart noemde het “sneu” voor de theaters die graag hadden willen meedoen, maar door de dreigende handhaving toch afhaakten. “Maar we begrijpen het. Dit is een ludieke actie en het is niet de bedoeling dat het uit de hand loopt.”

De Kleine Komedie in Amsterdam besloot de laatste voorstelling van de dag toch te laten doorgaan nadat ze een officiële waarschuwing had gekregen van de gemeente om deze te staken. Behalve de waarschuwing werd er niet ingegrepen. De laatste voorstelling werd gegeven door cabaretier Youp van ‘t Hek. In de drie eerdere rondes traden onder anderen Brigitte Kaandorp, Freek de Jonge, Henry van Loon en Claudia de Breij op.

“Het zit erop in Kapsalon de Kleine Komedie. Het was geweldig, magisch en verrukkelijk! Zoveel blije mensen weer! Dank Amsterdam!”, schreef initiatiefnemer en cabaretier Diederik Ebbinge op Twitter. 

Yoga tussen de schilderijen. ©  Belga

lydh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER