NAVO-leiders praten in op Poetin; leven in Oekraïne gaat gewoon door

De ene na de andere topdiplomaat vraagt onderhandelingen aan met de Russische president Vladimir Poetin om de oorlogssituatie in en rond Oekraïne te de-escaleren. Na NAVO-baas Jens Stoltenberg en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, is het nu de beurt aan de Duitse bondskanselier Olaf Scholz om te proberen Poetin op andere gedachten te brengen.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, kondigde aan opnieuw aan de onderhandelingstafel te willen met Rusland. Eerdere onderhandelingen over de situatie in Oekraïne sprongen af, en sindsdien lijkt Rusland op oorlogspad. Poetin en de zijnen willen dat de NAVO klaar en duidelijk belooft dat het geen militaire basissen plaatst in Oekraïne, aangezien dit te dicht bij de grens met Rusland zou zijn. Aangezien de westerse diplomaten hier voorlopig niet in meegaan, stokken de onderhandelingen.

Diplomatie reageert

In afwachting van de onderhandelingen van Stoltenberg, zetten Olaf Scholz en Antony Blinken al druk vanuit de NAVO. Duitsland blijkt al sinds begin januari in onderhandelingen met Rusland, maar voorlopig zonder enig resultaat. Ook de VS praat veelvuldig in op Rusland, bij monde van Buitenlandminister Blinken.

De VS vreest dat een Russische aanval op Oekraïne nu elk moment kan gebeuren, en deelde zijn bezorgdheden met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ook gaf Blinken aan financiële, economische en handelssancties te zullen treffen tegen Rusland als het tot een invasie komt. Ook de Canadese premier, Justin Trudeau, gaf aan dat een invasie van Oekraïne onacceptabel is. Vrijdag volgt in Genève een overleg tussen Blinken en Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

Tussen het diplomatisch geweld door gaat het leven in Oekraïne gewoon zijn gang. De bevolking reageerde enigszins verbaasd op het feit dat iedereen een escalatie ziet in het conflict. Zij zien de situatie momenteel vooral als veel blabla, en een hoop bangmakerij, maar van echte paniek zou onder de bevolking geen sprake zijn.

En wat in België?

Vanuit België is geen officiële reactie gekomen op het mondeling geweld in Oost-Europa. Wel hebben twee Belgische patrouilleschepen, Castor en Pollux, vernoemd naar de mythische zonen van Zeus, drie Russische oorlogsschepen geëscorteerd door het Kanaal. De schepen vertrokken uit de Russische havenstad Kaliningrad, vermoedelijk met bestemming Zwarte Zee. Op 17 januari voeren ze onder de Sontbrug door, die Denemarken met Zweden verbindt, en verlieten ze de Oostzee. Nu passeerden ze dus ook onze kust. (ddw)

Meer