Direct naar artikelinhoud
NieuwsLuchtvaart

▶ Geland! Belgische Zara Rutherford is jongste vrouw ooit die solo rond de wereld vloog

Zara Rutherford na haar landing in Kortrijk.Beeld Reuters

De 19-jarige Belgisch-Britse Zara Rutherford is in Kortrijk onder grote publieke belangstelling en luid applaus met haar ultralichte sportvliegtuigje geland na een soloreis van vijf maanden rond de wereld. Ze is de jongste vrouw ooit die in haar eentje de wereld rondvloog.

Video wordt geladen...

De jonge vrouw met de dubbele Belgisch-Britse nationaliteit vertrok in augustus 2021 vanop de luchthaven Kortrijk-Wevelgem. Ze heeft meer dan 50 landen op vijf continenten aangedaan en intussen 52.000 kilometer afgelegd. Het plan was dat ze zondag een tussenstop zou maken in de kleine luchthaven Frankfurt-Egelsbach, maar dat lukte door de mistvorming ter plaatse niet. Zondag deed ze een tussenlanding in Tsjechië. Ook maandag en dinsdag werd ze gehinderd door de slechte weersomstandigheden.

Uiteindelijk lukte het haar toch om te landen in Frankfurt-Egelsbach. Op het laatste stuk van Frankfurt naar Kortrijk werd ze door enkele vliegtuigen vergezeld. Bij de landing kreeg ze een eresaluut van de brandweer. Op het vliegveld waren haar ouders, fans en internationale cameraploegen.

Het ultralichte sportvliegtuig waarmee Rutherford de recordpoging onderneemt, is van het type Shark ultralight, dat wordt gezien als het snelste microlichte vliegtuig. Het heeft een kruissnelheid van 300 kilometer per uur. Normaal is het een tweezitter, maar voor deze onderneming werd een stoel verwijderd en een extra benzinetank toegevoegd. 

De tocht verliep niet altijd zonder slag of stoot. Zo stond Rutherford vanwege slecht weer drie weken in Alaska aan de grond. Het avontuur duurde dan ook twee maanden langer dan ze aanvankelijk van plan was.

Haar langste vlucht was 2.000 kilometer. Boven Rusland vloog ze bij temperaturen van -34 graden. “Met mijn vlucht wil ik niet alleen een wereldrecord behalen, maar ook meisjes en jonge vrouwen aanmoedigen om hun dromen te verwezenlijken”, zegt ze. “Ik wil hen warm maken voor carrières in de luchtvaart, wetenschap en technische sectoren. Daar is de genderkloof enorm. Met mijn vlucht wil ik jonge vrouwen laten zien dat ook zij ambitieus kunnen zijn en hun dromen waarmaken.” 

Het Guinness World Record was in handen van de Amerikaanse Shaesta Waiz die 30 was toen ze in 2017 haar solotoer volbracht. De jongste man is de Amerikaan Travis Ludlow. Hij brak het record vorig jaar zomer op 18-jarige leeftijd.

Lees ook
Beeld AP

Astronaute

Rutherford wil met haar avontuur, Flyzolo gedoopt, meisjes in de hele wereld inspireren om hun dromen na te jagen en voor technische wetenschappen te kiezen. Zij droomt ervan om astronaute bij NASA te worden.

Zara Rutherford komt uit een familie die gek van vliegen is. Haar Britse vader is een voormalige legerpiloot die gestationeerd was in België. Haar West-Vlaamse moeder vliegt in haar vrije tijd. Een opa en een overgrootvader waren piloot, terwijl haar jongere broer in de weer is met sportvliegtuigen. Toen Zara 14 jaar was begon ze aan de training om een pilootbrevet te halen. Rutherford zat op een tweetalige middelbare school in België en daarna op een Engelse kostschool.

Rutherford op haar voorlaatste stop: Frankfurt.Beeld EPA