Tuinbouwschool Melle

Tuinbouwschool in Melle heeft last van bevers: "Al tientallen bomen beschadigd"

In de boomgaard van de tuinbouwschool van Melle zorgen bevers voor schade. "Al tientallen bomen zijn aangevreten, ook bijzondere exemplaren", vertelt afdelingshoofd Koen Raevens. De school weert de bevers nu met milieuvriendelijke middelen en betrekt ook de leerlingen. "Het gaat goed met de bevers, dit zal er in de toekomst bij horen." 

Het gaat goed met de bevers in Vlaanderen en dat heeft hier en daar ongewenste gevolgen. Aan de tuinbouwschool in Melle hebben de dieren ook de boomgaard ontdekt. "Sinds twee jaar duiken ze op en zorgen ze voor schade. Dat begon met één boom maar nu zijn er tientallen exemplaren beschadigd", zegt Koen Raevens. Hij is afdelingshoofd boom- en fruitteelt en probeert een ecologische oplossing te vinden voor het probleem. 

Er zijn zeker twee beverfamilies actief en die dieren knagen héél graag en veel

Koen Raevens van de tuinbouwschool in Melle

De tuinbouwschool in Melle heeft een boomgaard van 1,5 hectare groot, goed voor zeker 1.000 bomen. De domeinen liggen aan een oude Scheldearm en daar is het blijkbaar voor de bever ook goed toeven. "We bestrijden de dieren nu met geuren en een pasta die we op de boomstam smeren."

Tuinbouwschool Melle

De tuinboomschool vond een ecologische manier om de bever te weren maar het dier is creatief. "Waar de pasta of geur gesmeerd is, blijft het dier weg, het ruikt naar verbrand bos. Daar houden de dieren niet van. Het duurt tot 10 jaar voor het product is uitgewerkt. Maar we kunnen er onmogelijk al onze bomen mee insmeren. Dus, de bever zoekt een weg naar andere bomen die nog niet behandeld zijn."

Speciale bomen beschadigd

Vooral fruitbomen uit de boomgaard en oeverbomen zijn intussen aangevreten, maar ook enkele collectiebomen trokken de aandacht van de bevers. "Dat zijn speciale bomen die eigenlijk didactisch materiaal zijn om leerlingen te tonen welke soorten er allemaal bestaan", zegt Raevens. "De ulmus glabra, of de horizontale iep, is zo al aangevreten." 

Je ziet de sleepsporen zo uit de Schelde komen, over de dijk lopen
Koen Raevens van de tuinbouwschool in Melle

Raevens ziet de opmars van de bever duidelijk in de boomgaard. "Op zich is het heel erg goed nieuws dat het goed gaat met de bever. Je ziet hier tegenwoordig gewoon de sleepsporen op de dijk. We moeten een manier zoeken om samen te leven met het dier. Dat probeer ik ook door te geven." 

Tuinbouwschool Melle

De leerlingen van de tuinbouwschool worden actief betrokken bij de manieren om de bever te weren. "Het is eigenlijk een nieuwe didactische kans, we nemen het mee in onze lessen. Het dier is beschermd, ook dat moeten de leerlingen meekrijgen."

Meest gelezen