Steven Van Gucht: “Epidemie lijkt nog te versnellen”

Steven Van Gucht ©  ISOPIX

“We zitten nog steeds volop in de vijfde golf van het coronavirus, en de piek is voorlopig nog niet in zicht.” Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Zowel maandag, dinsdag als woensdag zullen er meer dan 60.000 nieuwe besmettingen bevestigd zijn, “en het werkelijke aantal besmettingen ligt nog een veelvoud hoger”.

em, jvh

In de ziekenhuizen liggen nu in totaal 2.736 Covid-patënten (+34 procent). Maar, zo zei Van Gucht, “de ziekenhuiscijfers zitten nog altijd in het meest optimistische scenario, en de situatie blijft op dit ogenblik beheersbaar” voor de ziekenhuizen. Volgens de viroloog wijzen de scenario’s erop dat de piek voor de ziekenhuizen mogelijk eind januari of begin februari bereikt zal worden. Momenteel versnelt het aantal ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 nog, tot momenteel gemiddeld 255 per dag of 39 procent meer dan een week geleden.

Goed nieuws is dat de verhouding tussen het aantal besmettingen en hoeveel mensen er in het ziekenhuis belanden, duidelijk gedaald is. “Sinds het begin van de vaccinatiecampagne is de hospitalisatiegraad geleidelijk aan en gradueel afgenomen”, zo zei Van Gucht. Voor de vaccinaties werd 5 tot 8 procent van de besmette mensen in het ziekenhuis opgenomen, nu is dat gedaald tot minder dan 1 procent. En van diegenen die in het ziekenhuis worden opgenomen, belanden er ook minder op intensieve zorg: nu is dat ongeveer 11 procent, in de derde golf liep dat nog op tot 25 procent.

“De relatief mildere verloop van de vijfde coronagolf is te danken aan de opgebouwde immuniteit, en mogelijk ook aan het mildere karakter van de omikronvariant”, aldus nog Van Gucht. Maar, zo waarschuwde hij, ook omikron kan ernstige en soms zelfs dodelijke ziekte veroorzaken.

Record zal nog sneuvelen

Maandag werd met ruim 62.000 positieve testuitslagen een nieuw dagrecord neergezet, de viroloog verwacht dat dit record nog deze week zal sneuvelen. Op weekbasis stijging besmettingen met 64 procent. Van Gucht benadrukte ook dat “het werkelijke aantal besmettingen een veelvoud hoger” ligt.

Het aantal besmettingen loopt het snelst op bij kinderen en tieners. De cijfers daar verdubbelen om de week, weet Van Gucht. Deze groep is bij elkaar goed voor zo’n derde van het totaal aantal positieve testuitslagen. Zo’n 80 procent van de Vlaamse scholen kampt ondertussen met minimaal een kleine uitbraak van het coronavirus. Van alle besmettingen is nog maar 5 procent toe te schrijven aan de deltavariant, de rest aan de omikronvariant.

Van Gucht ziet tenslotte een lichtpuntje in al zijn grafieken en cijfers: de golf van omikronbesmettingen begon bij de twintigers, en daar is nu een duidelijke afname in het aantal positieve tests te zien. De verwachting is over een aantal weken deze daling ook bij de groep tieners en kinderen te zien zal moeten zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen