©  rr

‘El Patron’, pester van Elias (16), wordt definitief van school gestuurd na schokkende filmpjes

Het doek is gevallen voor ‘El Patron’ en zijn kompaan. De pesters van Elias E. (16) worden definitief van school gestuurd. Medio december 2021 haalde een drietal schokkende filmpjes waarin Elias E. (16) door het duo bespuwd en geslagen werd, het nationale nieuws. “Een juiste beslissing. Een directie moet rekening houden met de veiligheid van de slachtoffers”, reageert onderwijspedagoog Pedro De Bruyckere.

Dirk Celis

LEES OOK. Directeur over pestfilmpjes: “Elias smeekte me dinsdag nog de daders niet te straffen”

Meteen na de feiten startte de directie van de middelbare school het Technicum in Sint-Truiden de tuchtprocedure. De klassenraad van het vierde Metaal boog zich over het lot van de pesters. Daarna had directeur Eddy Roosen vijf schooldagen de tijd om de beslissing aan de pesters en hun ouders mede te delen. “Dat kon gaan van een berisping over een schorsing tot de uitzetting”, zegt directeur Roosen. “Na mijn beslissing hadden de leerlingen tien schooldagen de tijd om in beroep te gaan. Die zijn nu verstreken. De twee leerlingen worden definitief uitgesloten. Het CLB zal nu samen met hen uitkijken naar een nieuwe school en tegelijk hun pestgedrag verder aanpakken. Wat het vierde Metaal betreft, daar zijn we onmiddellijk na de feiten met klasgesprekken en psychologische begeleiding gestart. Die interventie begint nu zijn vruchten af te werpen. De sfeer in de klas is al heel wat beter, zoals het hoort.”

Derde pester

“Elias wou eerst van school veranderen, maar heeft uiteindelijk toch besloten om te blijven”, zegt zijn oom Eddy Elherbouti. “Al voelt hij zich nog niet helemaal op zijn gemak. Er waren drie pesters, twee ervan zijn van school gestuurd maar de derde pester zit nog steeds in zijn klas en blijft hem het leven nog wat zuur maken. Nu, we hebben alle vertrouwen dat de school de situatie onder controle krijgt. Elias zal op het einde van het schooljaar zijn positie evalueren. Laten we nu de bladzijde omdraaien en aan een nieuw, hopelijk vreugdevoller hoofdstuk beginnen.”

Nieuw begin

“Of een definitieve uitsluiting een goede maatregel is? Ik weet dat scholen hier in ieder geval niet licht overgaan”, zegt onderwijspedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool). “Het uitsluiten van een leerling wordt door de school zelf ervaren als een falen. Maar soms kan je als directie niet anders. Je moet ook rekening houden met de slachtoffers. Hun veiligheid moet je als school steeds kunnen vrijwaren. Trouwens, vaak zijn ook niet alle slachtoffers bekend. Ook daar wordt rekening mee gehouden. Voor de pester zelf kan een nieuwe school dan weer een nieuw begin beteken. Tenminste als de pester weer op weg geholpen wordt, bijvoorbeeld door het CLB. Het is niet de bedoeling dat het pestgedrag elders wordt voortgezet.”

Gerechtelijk staartje

Of hiermee de zaak voor ‘El Patron’ is afgerond, is lang niet zeker. Ook het Parket van Limburg onderzocht de zaak. “We hebben het dossier van Elias B. afgerond en zullen hier snel over communiceren”, zegt Pieter Strauven van Parket Limburg.