Van der Straeten gaat energieleveranciers die illegaal contracten aanpassen strenger controleren

Energieleveranciers die hun contracten op een illegale manier aanpassen, zullen daarvoor gestraft worden. Dat zegt federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in een interview met de krant l'Echo en bevestigt ze aan VRT NWS. Van der Straeten benadrukt dat de economische inspectie onmiddellijk zal ingrijpen als er een inbreuk wordt vastgesteld.

Het was de ombudsman voor energie die aan de alarmbel trok. "Hij heeft me ingelicht dat sommige leveranciers er alles aan doen om van hun vaste contracten af te geraken", vertelt Tinne Van der Straeten, federaal minister voor Energie (Groen). "Zij grijpen dus eigenlijk elke mogelijkheid aan om het contract of tarief dat een klant heeft, te wijzigen. Dat gebeurt vooral bij klanten die vandaag een vast contract hebben en dus nog beschermd zijn tegen de hoge prijzen."

Sommige leveranciers doen dat zelfs op een illegale manier. "Zij gaan dan bijvoorbeeld een verhuis aangrijpen om stoemelings een ander, variabel, tarief te geven", licht Van der Straeten toe. Bij een verhuis blijft een contract normaal gewoon doorlopen. "In die omstandigheden gaan wij zeer kort op de bal spelen."

Verhoogde waakzaamheid

Omdat de energieprijzen vandaag zo uitzonderlijk hoog liggen, zijn deze praktijken nog meer onaanvaardbaar dan anders, vindt de minister. "We hebben met de regering sowieso beslist tot een verhoogde waakzaamheid. We zitten er dus zeer kort op", benadrukt Van der Straeten. "Er is natuurlijk nooit een fout toegelaten, maar wij kijken nu nog meer toe dan anders."

In tijden van extreem hoge energieprijzen is dit nog meer onaanvaardbaar dan anders

Tinne Van der Straeten, federaal minister van Energie (Groen)

De minister belooft dat elke inbreuk onmiddellijk overgemaakt zal worden aan de economische inspectie, zelfs zonder dat er vooraf nog een gesprek plaatsvindt over wat er precies is misgegaan. "En bij werkelijke inbreuken wil dit ook zeggen dat er een boete op staat", legt Van der Straeten uit. "Alle leveranciers hebben de regels onderschreven die bepalen in welke omstandigheden je een contract kan wijzigen. Als die niet nageleefd worden, dan kunnen daar boetes voor opgelegd worden."

Meest gelezen