Beste spaarboekje brengt vijf keer meer op dan het minimum, enkele maanden geleden was dat bijna tien keer meer

Sinds de start van het nieuwe jaar hebben verschillende banken opnieuw het mes gezet in de spaartarieven. Ook de prijsbreker MeDirect snoeit nu in de spaarrente. De rente op Maandsparen Max is vrijdag gedaald van 0,7 naar 0,5 procent. Daardoor heeft de internetbank niet langer het spaarboekje met de hoogste rente op de markt.

Waarom is dit belangrijk?

In ons land zijn de banken verplicht om een minimumrente van 0,11 procent uit te keren wanneer ze een gereglementeerd spaarboekje aanbieden. De afgelopen jaren heeft het merendeel van de banken de rente op die spaarrekening verlaagd naar 0,11 procent. Slechts een tiental spaarboekjes brengt nog meer op dan het absolute minimum, maar ook die spaartarieven zijn fors aan het zakken.

Het gaat niet goed met het rendement op de Belgische spaarboekjes. Wie zoekt naar een spaarrente hoger dan 0,11 procent ziet de opties maand na maand afnemen. Tot enkele maanden geleden kon je nog een spaarboekje openen waarop je een rente kreeg van 1 procent, namelijk de Extended-spaarrekening van Aion Bank. Maar die bank heeft in november beslist om dat tarief te verlagen tot 0,5 procent.

MeDirect snoeit in spaarrente

Sindsdien was het spaarboekje Maandsparen Max van MeDirect de meest lucratieve spaarformule op de Belgische markt. Op dat spaarboekje kreeg je tot afgelopen week een rente van 0,7 procent. Maar daar is nu verandering in gekomen. De internetbank heeft de getrouwheidspremie verlaagd van 0,65 naar 0,45 procent. De basisrente bedraagt 0,05 procent. Daarmee is het totaalrendement gezakt tot 0,5 procent.

Door die renteverlaging is Maandsparen Max niet langer het meest lucratieve spaarboekje op de markt. Op nummer 1 staat nu de spaarrekening Vision+ van Santander Consumer Bank. Op dat spaarboekje krijg je een rente van 0,6 procent. Ook de Cocoon-Spaarrekening van bpost bank brengt meer geld in het laatje. Op dat spaarboekje ontvang je een rente van 0,55 procent. 

Hoe dan ook rijst de vraag of het nog de moeite loont om spaarboekjes te vergelijken. Door de recente verlagingen moet je al over een klein fortuin beschikken om de vruchten te kunnen plukken van een overdracht naar een andere spaarrekening. We vergelijken Vision+ met een traditioneel spaarboekje. Per 10.000 euro die je parkeert op de spaarrekening van Santander Consumer Bank krijg je na één jaar sparen 70 euro aan interesten. Indien je dat geld parkeert op een traditioneel spaarboekje moet je tevreden zijn met een rendement van 11 euro, oftewel (slechts) 59 euro minder.

Beperkingen

Daarenboven moet je er rekening mee houden dat het merendeel van de lucratieve spaarboekjes gepaard gaat met enkele beperkingen. Wie spaart via Maandsparen Max kan bijvoorbeeld maximaal 5.000 euro per maand op die rekening parkeren. Indien je een groter bedrag wilt overhevelen, moet je de stortingen spreiden over enkele maanden. De Cocoon-Spaarrekening van bpost bank is dan weer enkel beschikbaar voor spaarders jonger dan 40 jaar. 

Hoe dan ook is de rente op eender welk spaarboekje te laag om je koopkracht te beschermen. De Belgische inflatie kwam in december uit op 5,71 procent. Dat is 9,5 keer meer dan de opbrengsten die je krijgt op je spaargeld als het geld parkeert op de spaarrekening Vision+. 

Sommige banken zijn er zelfs in geslaagd om de rente dieper te laten zakken dan het absolute minimum. Een minimumrente van 0,11 procent geldt enkel voor de gereglementeerde spaarboekjes. Triodos Bank heeft bijvoorbeeld het gereglementeerde spaarboekje vervangen door een niet-gereglementeerde variant. BNP Paribas Fortis liet eerder deze week dan weer weten dat het op 1 april een spaarplafond van 250.000 euro zal introduceren. De bank zal al het spaargeld boven dat plafondbedrag vanaf dan overhevelen naar een renteloos niet-gereglementeerd spaarboekje.

(kg)

Meer