Schepen Tom Meeuws over PFAS-testen op rechteroever: “Opletten dat we geen paniek zaaien”

Antwerpen -

Schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit) heeft zondagochtend bij de regionale televisiezender ATV gezegd geen voorstander te zijn van PFAS-testen voor de hele Antwerpse bevolking. “We weten dat PFAS overal aanwezig is, ook in ons lichaam. “Als we iedereen testen, zal dat leiden tot een paniekreactie”, zegt Meeuws. Daarmee lijkt hij in te gaan tegen de vraag van zijn collega-schepen Els Van Doesburg (N-VA) om net meer te testen.

David Van Turnhout

LEES OOK. 10% van inwoners Linkeroever testen op PFAS kan tot twee jaar in beslag nemen

“Ik ben zeker niet tegen testen”, klinkt het in zijn reactie aan Gazet van Antwerpen. Ik vind het alleen noodzakelijk om te testen met een duidelijk doel. Het heeft weinig zin te weten dat je PFAS in je lichaam hebt, maar de bron niet kent.” Meeuws benadrukt dat hoe verder je van een PFAS-bron woont, hoe kleiner de concentratie PFAS in het bloed meestal is. “Maar het kan ook zijn dat je een hoge concentratie elders hebt opgelopen en dan is het bijzonder moeilijk om een verantwoordelijke of een bron aan te duiden.”

Testen om de globale ‘menselijke’ vervuiling in kaart te brengen kan volgens Meeuws wel nuttig zijn om eventuele bronnen op te sporen. “Maar dan moet het onderzoek verder gaan dan louter het meten van de concentratie in het bloed. Dan moeten er bijkomende vragen worden gesteld over bijvoorbeeld de plaatsen waar je gewoond of gewerkt hebt.”

Volgens de schepen is het te kort door de bocht om alle te hoge PFAS-concentraties meteen aan 3M in Zwijndrecht te linken. “Er zijn tal van historische PFAS-bronnen”, klinkt het.

“Chemie heeft ons leven verbeterd”

“Ik ben een grote fan van de chemische sector”, vervolgt Meeuws. “Het is dankzij de vooruitgang van de chemie dat we langer leven. We hebben die sector dus nodig en we moeten ons daarover ook geen illusies maken. Zo wordt er vandaag bijvoorbeeld uitgepakt met PFAS-vrije pannen met een antiaanbaklaag, maar daar zijn dan weer andere chemicaliën voor nodig. We kunnen nu eenmaal niet zonder.”

Maar hij vindt niet dat we de industrie vrij moeten laten. “Er is meer nood aan regulering”, luidt het. “Potentieel schadelijke stoffen moeten strenger aangegeven en gecontroleerd worden.”

De Vooruit-schepen vindt de huidige regeling met convenanten te vrijblijvend en pleit voor een veel nauwere samenwerking tussen de wetenschappelijke wereld, de industrie en de overheid. “Te veel controle gebeurt nu aan het einde van de pijplijn. Maar we moeten gedurende het hele productieproces nauwer toezien op de productie van chemicaliën. Maar natuurlijk is dit een Vlaamse bevoegdheid en niet de mijne.”

Op de vraag hoe het dan moet met nieuwe chemicaliën waarvan we misschien pas binnen twintig jaar de impact kennen, is het antwoord duidelijk: “We moeten absoluut verhinderen dat deze in het milieu terechtkomen. Bovendien moet de overheid dit veel strenger controleren en we moeten daarbij minder verantwoordelijkheid bij de industrie zelf leggen”, zegt Meeuws.

LEES OOK. Let op met deodorant en goedkope kleren met grote prints: zo giftig is ons leven echt en dit kunnen we eraan doen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER PFAS-vervuiling