Futuristische Franse striptekenaar Jean-Claude Mézières (83) overleden

De Franse striptekenaar Jean-Claude Mézières is overleden. Hij tekende de langlopende stripreeks “Valérian" of "Ravian” en ontwierp ook decors voor films, zoals "The fifth element".

Uitgeverij Dargaud maakt het overlijden bekend van de Franse striptekenaar Jean-Claude Mézières. Hij werd 83 jaar. Meer dan 50 jaar werkte Mézières samen met scenarist Pierre Christin voor de reeks “Valérian et Laureline”, in het Nederlands verschenen onder de titel “Ravian, de tijd/ruimte-agent". Mézières en Christin hadden elkaar als kind leren kennen in een schuilkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze maakten samen 25 albums, die in een 20-tal talen werden vertaald.

2011 Gamma-Rapho

De Franse regisseur Luc Besson bracht in 2017 de film "Valerian and the city of a thousand planets" uit, gebaseerd op de strips van Mézières en Christin. 

Voor “The fifth element”, een andere sciencefictionfilm uit 1997 van dezelfde Luc Besson met Bruce Willis tekende Jean-Claude Mézières decors en kostuums. Hij zou ook een inspiratiebron zijn geweest voor George Lucas’ "Star Wars"-films. 

In 1984 al kreeg Jean-Claude Mézières de carrièreprijs van de stad Angoulème, waar het belangrijke internationale stripfestival plaatsvindt. 

Een blik in de werkkamers van tekenaar Mézières en scenarist Christin:

In 2004 decoreerde Jean-Claude Mézières een straat in Rijsel als een "weg naar de sterren", toen de Noord-Franse stad de Europese culturele hoofdstad was. 

Bekijk een kort fragment uit "Het Journaal", met reporter Peter Bruyninckx:

Videospeler inladen...

Meest gelezen