Nog geen akkoord over energiefactuur: btw-verlaging blijft belangrijk twistpunt

De topministers van de federale regering zijn vannacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de energiefactuur te verlichten. De verlaging van de btw van 21 naar 6 procent bleef een belangrijk twistpunt. Open VLD legde in ruil een premie van 100 euro op tafel, maar dat is voor de andere partijen niet genoeg. Vrijdag zit de top van de regering opnieuw samen. Wellicht gaat het overleg dan verder.

Het kernkabinet met de topministers van de regering-De Croo zat al sinds zeven uur gisterenavond samen. Op de agenda stond de Russische dreiging aan de grens met Oekraïne, maar ook de sterk gestegen energieprijzen. De federale regering zoekt al een tijdje naar maatregelen om de factuur te temperen.

En er lagen ook al verschillende ideeën op tafel. CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem en Vooruit zijn bijvoorbeeld grote pleitbezorgers van een verlaging van de btw op de energiefactuur van 21 naar 6 procent. Tegen de zomer willen ze de inkomsten die ze daardoor misgelopen zijn, compenseren via hogere accijnzen. 

Maar daar is Open VLD het niet mee eens. Maggie De Block, fractieleider voor Open VLD in de Kamer, noemde zo'n btw-vermindering eerder al "boerenbedrog". De partij is ervan overtuigd dat de bevolking die verlaging van de factuur zal moeten bekopen met hogere belastingen. De btw-verlaging zou immers een gat in de begroting slaan, zeggen ze.

Energiepremie op tafel

In ruil legden de Vlaamse liberalen een premie van 100 euro voor iedereen op tafel. Maar dat volstond niet voor de andere partijen. Nochtans stelden ook de Franstalige socialisten en Groen eerder al zo'n energiepremie voor. Al was de premie in hun voorstel wel hoger. De PS wilde die ook enkel toekennen aan gezinnen met een inkomen lager dan de mediaan.

De onderhandelingen gingen door tot een flink stuk in de nacht. Uiteindelijk zijn de ministers rond twee uur uiteengegaan, zonder akkoord. Al was iedereen het ondertussen wel eens over de verlenging van het sociaal tarief tot eind juni. Volgens een bron dichtbij de regering was het een goede discussie en worden "dingen nu verder uitgewerkt". Vrijdag is er opnieuw overleg tussen de topministers van de federale regering. Wellicht gaan de gesprekken dan verder.

Meest gelezen