DPPA/EM

In 2020 al melding van grensoverschrijdend gedrag Ali B. bij Nederlands magazine van Linda de Mol

Het Nederlandse maandblad Linda, sinds 2019 onderdeel van mediabedrijf Talpa van John de Mol en geleid door zijn zus Linda de Mol, zou in juni 2020 al concrete signalen gekregen hebben van seksueel grensoverschrijdend gedrag door "The voice of Holland"-coach Ali B. Dat meldt de Nederlandse Volkskrant op basis van gesprekken met verschillende (oud-)medewerkers van Linda. De creatief directeur van het blad, Jildou van der Bijl, bevestigt het nieuws aan De Volkskrant.

Vorige week onthulde het BNNVara-programma BOOS dat meerdere prominente medewerkers van "The voice of Holland" zich schuldig zouden hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het zou gaan om coach Ali B., Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur. 

In de uitzending reageerde John de Mol, bedenker en lange tijd producent van het programma, geschokt. De Mol beweerde dat hij sinds het begin van The Voice in 2010 slechts één keer had gehoord over wangedrag door een medewerker van het programma, bandleider Rietbergen.

Nu blijkt dat maandblad Linda, sinds 2019 onderdeel van Talpa en geleid door zus Linda de Mol, al eerder concrete signalen ontving van seksueel wangedrag door Ali B. Volgens de Nederlandse krant de Volkskrant sprak het blad met twee vrouwen die zeiden slachtoffer te zijn van de artiest, onder wie een oud-deelnemer van "The voice of Holland", die door hem zou zijn verkracht. De getuigenissen leidden niet tot publicatie.

"Als je het niet ziet, dan kan je er ook niets aan doen", reageert John de Mol nadat hij de uitzending van BOOS heeft gezien:

Videospeler inladen...

Ook Linda de Mol zelf op de hoogte

Het zou gaan om twee vrouwen die ook in de reportage van BOOS aan het woord kwamen. Een van hen is een oud-deelnemer van de talentenjacht, Ali B. zou haar in 2014 in zijn studio hebben uitgenodigd, waar hij ook seks met haar zou gehad hebben. "Ik heb geen neen gezegd, voor mij was het niet duidelijk dat het misbruik was. Ik vind het moeilijk om het verkrachting te noemen, maar dat is het wel", vertelde ze daarover in de reportage.

Het tweede verhaal, waarvan maandblad Linda al op de hoogte zou geweest zijn, is dat van een vrouw die in 2018 deelnam aan een schrijverskamp waar ook Ali B aanwezig was. Daar zou hij haar herhaaldelijk hebben betast. De twee vrouwen zouden volgens de Volkskrant anoniem hun ervaringen gedeeld hebben met de redactie van Linda, maar wilden destijds nog geen aangifte doen. Ook Linda de Mol zelf zou "vertrouwelijk op de hoogte gesteld zijn", verklaart ze via creatief directeur Jildou van der Bijl.

"Niet voldoende bewijs"

"We geloofden de vrouwen absoluut, maar vonden de verhalen niet voldoende, voor publicatie was meer bewijs nodig", reageert Van der Bijl in de Volkskrant. "Er was ook nog geen aangifte. Als we bijvoorbeeld getuigenissen van zes vrouwen hadden gehad, hadden we waarschijnlijk een andere beslissing genomen."

De redactie van Linda zou wel freelance-journalist Lizette Dalebout ingehuurd hebben om de getuigenissen op te nemen en meer slachtoffers te zoeken, maar die zou dat "uit angst voor Ali B." niet gedaan hebben. In plaats daarvan zou ze de vrouwen geadviseerd hebben zelf op zoek te gaan naar andere slachtoffers. Die zoektocht leverde niets op en in maart 2021 namen de vrouwen contact op met Tim Hofman, presentator en maker van BOOS, waarna de bal aan het rollen ging.

Coach Ali B.

Meest gelezen