Direct naar artikelinhoud
NieuwsDefensie

‘Historische stap voorwaarts’: Belgisch leger krijgt extra budget

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).Beeld AP

Na lange onderhandelingen is het officieel: de federale regering wil het budget van het Belgisch leger tegen 2030 verhogen tot 1,54 procent van het bbp. ‘Een historische stap voorwaarts’, oordeelt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

De krijgsmacht heeft een moeilijk 2021 achter de rug, met de brand op het militair domein in Brecht, de zaak-Jürgen Conings en de daaropvolgende crisis binnen de militaire inlichtingendienst, de watersnood in Luik, de evacuatie van Kaboel en als toemaat een zware cyberaanval.

2022 begint beter. De ministerraad van de federale regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de stevige verhoging van het legerbudget richting 2030. Het legerbudget zal stijgen van 4,2 miljard euro in 2022 naar 6,9 miljard euro in 2030. Verhoudingsgewijs gaat het om een stijging van 1,3 procent van het bbp (bruto binnenlands product) naar 1,54 procent. De NAVO eist dat lidstaten 2 procent van hun bbp investeren. België wil, als de thuishaven van het militaire bondgenootschap, vooral op gelijke hoogte komen met de gemiddelde Europese lidstaat.

Bedreigingen

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft het in een perscommuniqué over een “historische stap voorwaarts” voor het leger, dat “de middelen krijgt om zich voor te bereiden op de huidige en toekomstige bedreigingen in binnen- en buitenland”. In haar Star-plan (dat staat voor Security, Technology, Ambition en Resilience) voorziet Dedonder onder meer investeringen in het legerpersoneel. De troepensterkte moet uitgebreid worden: van 25.000 vandaag tot 29.000 tegen 2030. Militairen moeten ook beter verloond worden. Daarvoor liggen al plannen klaar.

Op het vlak van materieel zal er onder meer geïnvesteerd worden in nieuwe artillerie, helikopters, transport- en genievoertuigen. Dedonder focust daarbij op materieel dat zowel bij klassieke militaire operaties kan gebruikt worden als bij (natuur)rampen, voor ‘hulp aan de natie’.

De aankoop van een derde fregat voor de zeemacht gaat niet door. De vorige regering - Michel I - plaatste al een bestelling voor twee nieuwe fregatten. Er wordt wel extra geld vrijgemaakt voor de uitbouw van de zogenaamde ‘cybermacht’ binnen het leger. Die moet ons land in de toekomst beter beschermen tegen de snel toenemende dreiging van (staats)hackers. Dedonder onderstreept: “Recente gebeurtenissen (de zware cyberaanval in december waar het leger tot op vandaag hindert van ondervindt, JVH) hebben aangetoond dat investeringen op dit gebied versneld moeten worden om militaire systemen en netwerken te beschermen en te verdedigen.”

In het parlement had oppositiepartij PVDA-PTB donderdag al kritiek op de budgetverhoging. “Als het gaat om militaire uitgaven, dan beslist deze regering snel. Als het gaat om de koopkracht van de bevolking en de hoge energiefactuur, dan gaat het traag”, zei Raoul Hedebouw.