Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn Borsbeekse collega Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek). ©  Joris Herregods

Borsbeek wordt tiende district van Antwerpen: “Van een dorp naast de stad naar een dorp in de stad”

Borsbeek, Antwerpen -

Borsbeek wordt in 2025 het tiende district van de stad Antwerpen. Dat is alleszins de intentie van zowel het Antwerpse stadsbestuur als het Borsbeekse gemeentebestuur. De fusiegesprekken worden opgestart en uiterlijk 31 december 2023 valt de beslissing. “En daarbij zullen de Borsbekenaren sterk betrokken worden”, benadrukt burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek).

Jan Stassijns

LEES OOK. OVERZICHT. Na aankondiging in Borsbeek: hebben andere gemeenten in Antwerpse zuidrand ook fusieplannen?

Er zal nog veel water door de Schelde (en de Koude Beek) moeten vloeien, vooraleer de fusie tussen Borsbeek en Antwerpen een feit is. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn Borsbeekse collega Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) hebben vrijdag een intentieverklaring uitgesproken. Het is de start van intensieve fusiegesprekken met de bedoeling om op 1 januari 2025 van Borsbeek het tiende district van Antwerpen te maken.

 ©  Joris Herregods

Behalve de administratieve en juridische voorbereidingen, is de grootste uitdaging wellicht het overtuigen van de Borsbekenaar. De meest gehoorde zin tijdens de persconferentie was dan ook: “De Borsbekenaar zal erop vooruitgaan.”

Diezelfde uitspraak komt ook naar voren wanneer het over de gemeentebelastingen gaat, die in de stad Antwerpen hoger liggen dan in Borsbeek. “Daar kunnen we nog niet veel over kwijt, omdat die details nog uitgewerkt moeten worden”, zegt De Wever. “Maar het moet een positief verhaal zijn voor de Borsbekenaren.”

Eigenheid bewaren

Dat benadrukt ook Dis van Berckelaer. “Het voornaamste is dat we onze eigenheid kunnen bewaren, net zoals alle zaken die ons eigen maken, waaronder de Stan Ockers Classic. We gaan van een dorp naast de stad, naar een dorp in de stad. We laten ook onze brandweer niet los. Dat zou ik, als oud-brandweercommandant nooit toestaan. We kunnen blijven rekenen op een eigen dienstverlening, met een eigen districtshuis en een eigen bestuursorgaan. En er zullen heel wat verbeteringen bij komen, zoals de heraanleg en het onderhoud van het openbaar domein en de waaier aan stedelijke diensten waar Borsbeek als district van kan profiteren.

Nu nog het gemeentehuis in Borsbeek, binnenkort het districtshuis.  ©  Joris Herregods

Dat zegt ook Bart De Wever. “We beseffen dat dit ‘vloeken in de kerk’ is voor de Borsbekenaar”, zegt de burgemeester van Antwerpen. “Veel inwoners vrezen dat ze gaan verdwijnen in de grootstad, maar ik denk dat net niet. Als district behoud je je eigenheid, als je opgaat in een buurgemeente niet. Als stad hebben wij iets te bieden. Wij zijn vandaag een van de meest gezonde centrumsteden op financieel vlak. We moeten nog veel dingen uitklaren, maar ons uitgangspunt is dat de Borsbekenaar houdt wat goed is en wat beter kan, beter wordt. Dat is de belofte en dat is ons engagement.”

Maar wat haalt Antwerpen uit deze fusie? Voor Borsbeek is het vooral een keuze voor financiële zekerheid. De stad koestert veeleer het idee van uitbreiding. “Financieel zal het voor ons niet zo’n groot verschil maken”, zegt De Wever. “Maar dit toont de aantrekkingskracht van de stad. De deur staat ook open voor andere gemeenten. Ik zie heel wat kandidaten, al lopen er op dit moment nog geen concrete gesprekken.”

Rekensom maken

De fusie zal niet gebeuren zonder de Borsbekenaar te betrekken in het hele proces. “We trekken naar onze inwoners op straten en pleinen om uit te leggen waarom we voor Antwerpen kiezen”, zegt Van Berckelaar. “We gaan ook alle adviesraden en onze verenigingen betrekken. We zullen de rekensom maken en als de Borsbekenaar op het einde van de rit vindt dat het snor zit, kunnen we verder. We gaan onze gemeente niet zomaar te koop zetten. Als het uitdraait op een ‘te nemen of te laten’-scenario, dan nemen we het niet. Het resultaat voor onze inwoners moet positief zijn.”

De uiteindelijke beslissing moet voor 31 december 2023 voorgelegd worden aan beide gemeenteraden. Als het wordt goedgekeurd, wordt Borsbeek het eerste district dat toetreedt tot de stad sinds de grote fusie in 1983. Toen kwamen Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem, Wilrijk, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Berchem en Borgerhout onder de vleugels van Antwerpen terecht.

De al gemaakte afspraken

  • Gemeentescholen, Academia en De Klinker worden vanaf volgend schooljaar (2022-2023) overgeheveld naar het Stedelijk Onderwijs Antwerpen.
  • De heraanleg van onder meer de de Robianostraat, Jozef Reusenslei, Lucien Hendrickxlei en Wenigerstraat.
  • Een wekelijkse afvalophaling.
  • Dezelfde toegang tot jeugdwerking, seniorenzorg, sportinfrastructuur en cultuuraanbod van de stad en dus ook de voordeeltarieven voor onder meer de Antwerpse zwembaden, zoals het nieuwe zwemcomplex Sportoase Groot Schijn in Deurne.
  • Het Velo-fietsdeelssysteem wordt uitgebreid naar Borsbeek.
  • Fort 3 blijft behouden als groene long.
  • Het Tirolerhof wordt ten volle verder opgewaardeerd.
  • De bibliotheek blijft en wordt verder uitgebreid.
  • Borsbekenaren kunnen naar de containerparken van Wommelgem en Boechout blijven gaan, maar kunnen binnenkort ook terecht in alle Antwerpse recyclageparken.
  • Borsbeek stapt uit politiezone Minos en wordt opgenomen in de Politiezone Antwerpen. Het politiekantoor blijft behouden.
    De brandweerkazerne van Borsbeek blijft en wordt opgenomen in de Brandweer Zone Antwerpen. De inzet van de brandweervrijwilligers wordt gegarandeerd.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER