Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Britten bereiden zich voor op ‘grote’ militaire inzet in Europa tegen ‘Russische vijandigheid’

De Britse premier Boris Johnson.Beeld AP

Het Verenigd Koninkrijk overweegt een groot aantal troepen, wapens, oorlogsschepen en vliegtuigen aan de NAVO aan te bieden, die in Europa ingezet kunnen worden. Premier Boris Johnson wil daarmee een ‘duidelijke boodschap’ aan het Kremlin afgeven, zo meldt hij zaterdagavond.

De “grote” militaire inzet wordt naar verluidt volgende week aangeboden aan de militaire leiding van de NAVO. Het gaat om een verdubbeling van de 1.150 Britse troepen die nu al in Oost-Europese landen aanwezig zijn, evenals “verdedigingswapens” die naar Estland kunnen worden gestuurd. Het Britse vliegdekschip HMS Prince of Wales staat tevens stand-by om “binnen uren” ingezet te kunnen worden mochten de spanningen verder oplopen, aldus het kantoor van de premier.

‘Duidelijke boodschap’

“Dit pakket zou een duidelijke boodschap afgeven aan het Kremlin - we zullen hun ontwrichtende activiteiten niet dulden en we zullen altijd achter onze bondgenoten van de NAVO staan in het licht van Russische vijandigheid”, zegt Johnson in een verklaring. “Ik heb onze strijdkrachten opdracht gegeven zich voor te bereiden om volgende week in heel Europa te worden ingezet, zodat we onze NAVO-bondgenoten kunnen steunen.”

Als de Russische president Vladimir Poetin “de weg van bloedvergieten en vernietiging zou kiezen in Oekraïne, zou dat een tragedie zijn voor heel Europa”, vindt de Britse premier. “Oekraïne moet vrij blijven om zijn eigen toekomst te kiezen.”

Johnson is van plan volgende week naar de regio rond Oekraïne te reizen, al is nog niet bekendgemaakt waar hij precies naartoe gaat en wanneer. Ook is hij van plan een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin te voeren.

Oplopende spanningen

De spanningen rond Oekraïne lopen al maanden op en Rusland heeft meer dan 100.000 militairen bij de Oekraïense grens paraat staan. Poetin beschuldigt het Westen ervan de veiligheidszorgen van Rusland in Oost-Europa, waaronder de aanwezigheid van westerse troepen in het gebied, niet serieus te nemen.

In Estland zijn nu meer dan 900 Britse militairen gestationeerd en in Oekraïne meer dan honderd, die daar deelnemen aan een trainingsmissie die in 2015 begon. Nog eens zo’n 150 Britten bevinden zich in Polen.

De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat hij “binnenkort” een klein aantal militairen naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten zal sturen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde eerder al 8.500 Amerikaanse militairen in staat van paraatheid voor uitzending naar Oost-Europa.

De Britse premier Johnson bezocht enkele dagen geleden de RAF Valley, in Anglesey, Wales.Beeld AP