Stichting Verkeerskunde pleit voor meer powernaps achter het stuur: “Acht minuten slapen kan je weer veilig op weg helpen”

 ©  PDW

De hele maand februari voert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) campagne met de boodschap “Stop op tijd voor een powernap”. In slaap vallen tijdens het rijden is even gevaarlijk als drinken en rijden. Bestuurders die al lange tijd wakker zijn en nog de baan op moeten, vaak in de late avond of ‘s nachts, hebben baat bij een kort dutje van minstens acht minuten tot een kwartiertje om de alertheid terug op peil te brengen.

gjs
Bron: belga

De helft van de Vlaamse automobilisten tussen 18 en 54 jaar zit wel eens slaperig achter het stuur, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de VSV. Vijfenvijftig procent zegt minstens enkele keren per jaar te rijden nadat ze al langer dan 17 uur wakker zijn. Die verminderde alertheid vergroot het risico op ongevallen. Bestuurders die langer dan 17 tot 18 uur wakker zijn, krijgen met vergelijkbare effecten te kampen als bestuurders die 0,5 promille alcohol in het bloed hebben. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) en de VSV voeren deze maand campagne die bestuurders aanspoort om bij een slaperig gevoel een powernap te doen.

Zo’n kort dutje is echter nog niet ingeburgerd. De VSV-bevraging leert dat slechts 8 procent van de bevraagden een dutje doet om slaperigheid tijdens het rijden te verdrijven, ook al beschouwt 56 procent dit als de beste oplossing.

Muziek luider

Dokter Inge Declercq, slaapexpert van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), bevestigt en steunt de campagne. “Gemiddeld kunnen we zeggen dat een dutje van minstens acht minuten tot een kwartier je weer veilig op weg kan helpen tijdens een tweetal uur. De muziek luider zetten of tijdens het rijden een raampje openen, hebben geen effect op je slaperigheid en vergroten het risico dat je steeds meer slaperig wordt, met alle risico’s op ongevallen van dien.”

De slaapexpert geeft nog enkele praktische tips. Een dutje van amper acht minuten kan je brein al rebooten. Maar aangezien je meestal pas na een zevental minuten in slaap valt, is het goed om een alarm te zetten op 15 à 20 minuten. Kies een rustige plaats om in slaap te kunnen vallen. Ga enkel slapen overdag als je ook echt slaperig bent. Sta onmiddellijk na je dutje op. Loop wat rond, drink voldoende water voor een gezonde hydratatie. Als je hulp wil van cafeïne: cafeïne voor je dutje kan het gunstige effect ervan nog versterken, maar vermijd alle bronnen van cafeïne vanaf 8 uur voor je aan je nachtslaap begint.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen