BELGA/WAEM

Ook Oosterweelwerf aan Lobroekdok vervuild met PFAS: gebruik van grondwater wordt afgeraden  

In Antwerpen blijkt het grondwater aan de Oosterweelwerf aan het Lobroekdok vervuild te zijn met PFAS. Er wordt gevraagd om in een zone van 500 meter rond het dok geen grondwater meer te gebruiken als drinkwater, voor dieren of om de groentetuin mee te besproeien. Dat meldt Vlaams PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken.  

De metingen aan het Lobroekdok gebeurden in de aanloop naar de Oosterweelwerken aan het nabije viaduct van Merksem, dat binnen enkele jaren plaats moet maken voor een tunnel onder het Albertkanaal. Er gebeurden zowel metingen in slib, bodem als grondwater in de omgeving. In het slib en het grondwater werden hoge concentraties PFAS vastgesteld, in de bodem niet.

Uit overleg met onder andere AZG en OVAM is volgens Vrancken gebleken dat "de risico's voor de volksgezondheid minimaal zijn". Toch wordt geadviseerd om in een zone van 500 meter rond het Lobroekdok geen grondwater te gebruiken voor menselijk of dierlijk gebruik, of om groenten te besproeien. 

Onder meer delen van de Slachthuiswijk, de buurt rond het Sportpaleis en de wijk Dam liggen in de zone in kwestie.  (Lees verder onder de kaart.)

Wat wordt afgeraden?

Vrancken wijst erop dat er in het gebied alleen grondwatervergunningen zijn voor industrieel gebruik en niet voor voedselverwerkende industrie. "De kans dat grondwater hier voor humane consumptie wordt gebruikt, is daarom eerder beperkt", klinkt het. 

"Dit water gebruiken als drinkwater, of voor het bereiden van bijvoorbeeld koffie of ijsblokjes, wordt absoluut afgeraden." Hetzelfde geldt volgens AZG voor het vullen van een zwembad, het besproeien van groenten en het water geven aan dieren. 

Het water is wel eventueel nog bruikbaar voor "laagwaardige toepassingen" zoals de auto wassen, het toilet doorspoelen, de oprit afspuiten en sierplanten water geven.

Eerder vandaag bleek uit een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij dat er PFAS in het Vlaamse drinkwater is gevonden, zij het in lage concentraties, die onder de huidige Europese norm zitten.

Meest gelezen