Walter Hens uit Turnhout (links) lijkt als twee druppels water op de betreurde Brusselse oud-burgemeester Freddy Thielemans. © RR, Belgaimage

Walter Hens uit Turnhout lijkt als twee druppels water op betreurde Freddy Thielemans: “De reacties hebben me nooit gestoord”

Turnhout -

Het overlijden van de Brusselse oud-burgemeester Freddy Thielemans (PS) heeft ook Walter Hens uit Turnhout aangegrepen. Niet alleen omdat Walter Hens ook een socialist in hart en nieren is. De 66-jarige voormalige vakbondssecretaris bij ACOD lijkt als twee druppels water op de betreurde politicus. “Zelfs op een terrasje in Barcelona kreeg ik de vraag of ik Freddy Thielemans was”, zegt Walter Hens.

Bart Van den Langenbergh

Walter Hens was het voorbije weekend onder de indruk van het bericht dat oud-burgemeester Freddy Thielemans uit Brussel op 77-jarige leeftijd is overleden. Het voormalig gemeenteraadslid van Vosselaar, ex-voorzitter van de socialistische partij in Turnhout en gepensioneerd secretaris bij de onderwijsvakbond ACOD, heeft niet alleen dezelfde politieke overtuiging als Freddy Thielemans. Met de typische snor en de rode wangen lijken ze uiterlijk ook heel hard op elkaar.

Dat leidde al in 2009 in heel Vlaanderen voor verwarring. Toen dook Walter Hens op in het publiek van het tv-programma De Laatste Show met presentator Michiel De Vlieger. Het gezicht van Walter Hens was de hele tijd te zien achter de presentator, waardoor veel mensen dachten dat Freddy Thielemans in de studio zat. En in 2012 presteerde het VRT-middagjournaal het zelfs om Walter Hens, die op een receptie van sp.a in Leuven aanwezig was, op te voeren als Freddy Thielemans.

Walter Hens in 2013 als toenmalig vakbondssecretaris van ACOD in Mechelen. © evb

Saluut van politie

“Als lookalike van Freddy Thielemans heb ik al zo’n ontelbare situaties meegemaakt, maar het heeft me nooit gestoord”, vertelt Walter Hens. “Ik herinner me zelfs dat ik enkele jaren geleden op een terrasje in Barcelona zat en daar mensen me kwamen vragen of ik de burgemeester van Brussel was. Ik ben intussen wat vermagerd, maar de mensen blijven me ook nu nog aanspreken.”

De Kempense dubbelganger kon, ongewild, mee profiteren van de privileges van een echte burgemeester. “Ik was een aantal jaren geleden in Brussel voor een syndicale opdracht. Toen mijn collega en ik stonden te wachten om de straat over te steken, kregen we van enkele politiemensen uit hun combi een ‘saluut’. Ze hebben ons ook voorrang gegeven, zodat we de straat konden oversteken”, zegt Walter Hens al grijnzend.

Aimabel man

De Kempense socialist heeft vooral respect voor zijn oudere dubbelganger, die van 2001 tot 2013 burgemeester van onze hoofdstad was. “Het wegvallen van Freddy Thielemans is een groot verlies. Ik was er echt van aangedaan en heb mijn oprechte deelneming al betuigd. Hij was een aimabel man en ook een echte vriend van het volk”, legt Walter Hens uit. “Freddy Thielemans was een graag geziene gast op onze congressen. Ik heb hem persoonlijk leren kennen in brasserie La Pergola in Laken. Naar hem luisteren was puur genieten. Hij deelde ook mijn voorliefde voor het onderwijs. En hij zei ooit tegen mij: ‘het is beter dat je lid bent van sp.a, dan van de PS’.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER