VRT NWS In Oekraïne: "Je merkt er weinig van op straat, maar mensen zijn hier duidelijk bezorgd"

De dreiging dat Rusland Oekraïne zou binnenvallen, is ook te merken in Oekraïne zelf. Op straat merk je er niets van, zo ziet VRT NWS ter plaatse, maar mensen zijn duidelijk ongerust. "Sommigen hebben al een noodkoffer klaarstaan", zegt journalist Marijn Trio.

VRT NWS is in Oekraïne om te kijken hoe de inwoners naar de Russische dreiging kijken. Rusland heeft aan de grens met Oekraïne militair materiaal gestationeerd en dat beroert de Oekraïners. In 2014 werd nog in het oosten van Oekraïne gevochten nadat Rusland de Krim had bezet.

"Op het eerste zicht is hier weinig aan de hand", zegt Marijn Trio vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev. "Je ziet geen militairen op straat, je ziet geen mensen die in allerijl of in paniek inkopen doen."

Als je met de mensen praat, hoor je dat ze bezorgd zijn

Marijn Trio

"Maar als je met de mensen praat, hoor je dat ze bezorgd zijn. Er wordt al weken over ze gepraat, over die dreiging waarbij de Amerikanen zeggen dat een aanval elk moment kan gebeuren." 

Veel Oekraïeners schatten de kans dat er iets gebeurt op fiftyfifty. "Ze weten het ook niet en moeten zich dan maar noodgedwongen voorbereiden. Sommige mensen hebben al een noodkoffer klaarstaan met wat documenten en cash geld, of met een jerrycan benzine om te vluchten als het nodig is", zegt Trio. "Anderen grijpen naar de wapens - veteranen die in het oosten van Oekraïne hebben gevochten bijvoorbeeld - of oefenen in vrijwilligersbataljons."

Marijn Trio ontdekt hoe burgers zich in Kiev voorbereiden op een mogelijke Russische aanval.

Videospeler inladen...

Hoe bedreigend is de toestand op het terrein? Trio heeft het over een plaag aan valse bommeldingen. In januari alleen al waren dat er zo'n 300. "Volgens de Oekraïense regering maakt dat deel uit van een grote destabiliseringsstrategie van Rusland."

De Oekraïense president Zelenski zegt al een tijdje dat een militaire aanval niet voor onmiddellijk is en dat er niet genoeg troepen zijn om Oekraïne binnen te vallen. Hij beschouwt de Russische troepenmacht als een drukkingsmiddel. "Hij probeert de paniek wat te bedaren."

Het overleg zit nog muurvast

Marijn Trio

En hoe zit het op de internationale politieke scène? "Het overleg zit nog muurvast", zegt Trio. Hij verwijst naar de zitting van de VN-Veiligheidsraad, waar Rusland en de VS fel tegen elkaar tekeer zijn gegaan. 

"Rusland blijft herhalen dat het Oekraïne niet wil binnenvallen en dat het naar believen troepen mag verplaatsen op het eigen grondgebied. Aan de andere kant blijft Rusland eisen stellen, zoals de belofte dat de NAVO niet zal uitbreiden. Daar tegenover staan de Amerikanen die er voortdurend op hameren dat er nog Russische militairen onderweg zijn naar de Oekraïense grens."

Amerikanen hebben gekozen voor hardere aanpak door te focussen op die militaire bluf van Poetin

Marijn Trio

"Volgens analisten is dat een deel van de Amerikaanse strategie", denkt Trio. "Ze hebben een tijdje geleden gekozen voor een hardere aanpak door constant te blijven focussen op die militaire bluf van Poetin. Daardoor zou Poetin volgens sommige waarnemers geen kant meer op kunnen, ook al omdat er niet naar zijn eisen wordt geluisterd."

"Uiteindelijk is er niemand die het weet", zegt Trio nog. "Poetin bestudeert het antwoord van de NAVO op zijn veiligheidseisen. Alleen hij weet wanneer hij daarop zal antwoorden en wat hij daarmee van plan is."

Marijn Trio brengt in "Terzake" verslag uit vanuit Kiev.

Videospeler inladen...

Meest gelezen