Aantal besmettingen stijgt niet meer: “We zijn over de piek heen”

© Het Nieuwsblad

De bevestigde coronabesmettingen zijn over de piek heen en dalen in bijna alle provincies. Dat stelt statisticus Bart Mesuere (UGent) dinsdag. Uit de recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt inderdaad dat het aantal besmettingen niet langer stijgt. En ook wat betreft de ziekenhuisopnames lijkt de piek van deze omikrongolf in zicht.

jvh
Bron: BELGA

Van 22 tot 28 januari werden per dag gemiddeld 47.815 nieuwe besmettingen met het virus geregistreerd (+0 procent). In 99 procent van de gevallen gaat het om een infectie met de omikronvariant. In een aantal provincies gaan de besmettingscijfers al naar omlaag. Dat is het geval in Oost-Vlaanderen (-1 procent), Vlaams-Brabant (-5 procent), West-Vlaanderen (-12 procent) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (-12 procent).

Als we naar de dagcijfers kijken, zien we de voorbije week ook al een sterke daling in de cijfers. Op maandag 24 januari waren er nog 75.862 nieuwe besmettingen, het nieuwe dagrecord, maar op het einde van de week waren dat er nog “maar” 40.958. We zijn over de piek van het aantal omikronbesmettingen, stelt Bart Mesuere.

Er werden tussen 22 en 28 januari gemiddeld bijna 116.000 tests per dag geregistreerd. De positiviteitsratio bedroeg 45,9 procent. Het grootste aantal positieve testen werd bij tieners waargenomen (64,4 procent), gevolgd door de kinderen (57,3 procent). Bij geteste 65-plussers kreeg nog 23 procent een positief testresultaat.

Het reproductiegetal ligt met 1,08 nog wel steeds boven de 1, wat betekent dat de epidemie nog in opmars is. De voorbije dagen is de R-waarde echter ook procentueel sterk aan het afnemen, waardoor het mogelijk de komende dagen opnieuw onder de 1 duikt.

Ziekenhuisopnames

Van 25 tot 31 januari werden dagelijks gemiddeld 363,6 patiënten met een besmetting opgenomen. Dat is een stijging met 16 procent in vergelijking met de vorige zevendaagse referentieperiode. In totaal verblijven op dit moment 4.081 coronapatiënten (+24 procent) in de ziekenhuizen. Op de afdelingen intensieve zorg liggen 405 patiënten (+9 procent).

“De ziekenhuiscijfers nemen voorlopig nog steeds toe, maar ook bij de nieuwe opnames is de piek nabij”, aldus Mesuere. De dagcijfers vertonen al een lichte daling. Op 28 januari waren er nog 417 hospitalisaties per dag, maar de voorbije dagen daalt dat aantal.

Het aantal overlijdens neemt nog steeds toe. In de periode van 22 tot 28 januari stierven dagelijks gemiddeld 27,3 mensen, een toename met 11 procent in vergelijking met de voorgaande referentieperiode. De pandemie kostte al 29.052 mensenlevens in ons land.

Intussen hebben zowat 6,5 miljoen Belgen al een boosterprik van het coronavaccin gekregen. Dat komt overeen met 57 procent van de totale bevolking en 71 procent van de volwassen bevolking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen