Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsEnergiefactuur

Btw-verlaging op elektriciteit en cheque van 100 euro: zo verlaagt de regering uw energiefactuur

Premier Alexander De Croo.Beeld BELGA

Vier maanden na het losbarsten van de energiecrisis is de Vivaldi-regering het dan toch eens geraakt over een verlaging van de energiefactuur voor de middenklasse. Diep in de nacht werd een akkoord gevonden over de verlaging van de energiefactuur en een mini-taxshift. We zetten de belangrijkste punten op een rij.

De beslissingen:

1. Sociaal tarief voor kwetsbaren wordt verlengd

De regering is allereerst overeengekomen dat het uitgebreide sociaal tarief, waarvan ongeveer één miljoen gezinnen met een laag inkomen genieten, verlengd wordt. De maatregel zou op 31 maart verstrijken, maar wordt nu aangehouden tot 31 juli.

2. Btw op elektriciteit gaat omlaag

Na wekenlange discussies is er nu een akkoord om de btw op elektriciteit vanaf 1 maart tot 1 juli te verminderen van 21 tot 6 procent. Het waren de regeringspartijen Groen, Vooruit en CD&V die de afgelopen dagen pleitten voor de belastingsverlaging. Voor gas blijft 21 procent btw gelden. 

Vervolgens zal er ook een btw-hervorming op poten worden gezet die gebaseerd zou worden op een cliquetsysteem dat de energiefiscaliteit kan moduleren via de accijnzen. Dat systeem, dat vandaag al bestaat voor de brandstofprijzen, maakt het mogelijk om de accijnzen aan te passen aan de energieprijs. Stijgt die prijs boven een bepaald niveau, dan dalen de accijnzen, en omgekeerd. Ook wie meer verbruikt, kan zo meer aangerekend worden. Hoe die accijnsverhoging precies in zijn werk zal gaan, is nog onduidelijk. Op 1 maart zullen ministers Van Peteghem en Van der Straeten dat voorleggen aan de rest van het kernkabinet. Ze krijgen dus nog een maand de tijd. 

3. Energiecheque

Elk gezin krijgt een energiecheque (of ‘verwarmingspremie’) van 100 euro, zo is er ook een tegemoetkoming voor wie bijvoorbeeld verwarmt met aardgas of stookolie. De premie zal automatisch worden uitgekeerd via de energiefactuur. Het was regeringspartij Open Vld die inzette op deze maatregel.

Verder ook beslist: de mini-taxshift

Er komt een kleine belastingverlaging. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid - een oude belasting - schrappen voor al wie maximaal 3.500 euro bruto per maand verdient. Zij zullen 100 euro per jaar minder moeten bijdragen. 

De minimumlonen worden opgetrokken van 1.699 naar - met de indexering erbij gerekend - 1.800 euro.

Bovendien zullen meer werknemers recht hebben op een werkbonus. De bovengrens voor wie recht heeft op deze werkbonus wordt immers opgetrokken tot een bruto maandloon van 2.841 euro. “Dit betekent netto 153 euro extra koopkracht”, aldus vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Deze maatregelen worden gefinancierd door de introductie van een vliegtaks en een verhoging van de accijnzen op tabak. 

Moeilijke bevalling

De onderhandelingen duurden tot diep in de nacht voort. Rond half drie ‘s nachts kwam het verlossende nieuws dat er een akkoord werd gesloten. Dat is juist op tijd, aangezien Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) en vicepremiers Sophie Wilmès (MR) en Pierre-Yves Dermagne (PS) morgen met de koning en de koningin naar Oman en de Verenigde Arabische Emiraten trekken.

Er was dan ook dringend nood aan een akkoord. De energieprijzen swingen sinds enkele maanden de pan uit en stijgen nog steeds. Zo is de prijs van aardgas gestegen met gemiddeld 150 procent in vergelijking met vorig jaar. Wie verwarmt met elektriciteit betaalt gemiddeld 70 procent meer dan een jaar geleden.

Alle maatregelen samen van het nieuwe akkoord kosten meer dan 1 miljard euro.