India lanceert digitale roepie in het volgende financiële jaar

De Indiase centrale bank zal in het volgende financiële jaar (2022-2023) een cryptoachtige versie van de roepie lanceren. Dat zei de Indiase minister van Financiën dinsdag, wat werd opgepikt door het Amerikaanse zakenmedium CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Digitale centrale bankmunten zijn in wezen de online-versie van hun respectieve fiatvaluta’s. India zou een van 's werelds grootste economieën zijn die een dergelijke cryptoachtige munt introduceert, als het vasthoudt aan zijn plannen.

“De introductie van een digitale munt van de centrale bank zal een impuls geven, een grote impuls aan de digitale economie”, betoogde Nirmala Sitharaman toen ze de jaarlijkse begroting van het land presenteerde. “De digitale valuta zal ook leiden tot een efficiënter en goedkoper systeem voor het beheer van valuta.”

De Reserve Bank of India (RBI) zal de digitale roepie invoeren in het financiële jaar 2022-2023, dat op 1 april begint.

Sitharaman gaf geen details over hoe de digitale roepie zou werken of hoe die eruit zou zien, maar zei dat de munt zou worden geïntroduceerd “met behulp van blockchain en andere technologieën.”

Crypto-belasting

Hoewel India vaart zet achter een digitale roepie, heeft het Zuid-Aziatische land ook geprobeerd een harder standpunt in te nemen ten aanzien van cryptomunten zoals Bitcoin. Zo werkt het momenteel aan striktere regelgeving voor de crypto-industrie.

Op dinsdag wierp Sitharaman ook op dat inkomsten uit de overdracht van digitale activa belast moeten worden tegen een tarief van 30 procent.

China verst gevorderd

Elders werkt China al sinds 2014 aan een digitale versie van zijn yuan. De Oost-Aziatische titaan is zelfs het verst gevorderd wereldwijd als het gaat om het lanceren van CBDC’s. De adoptie ervan blijft echter zwak.

Daarnaast doen ook China’s rivalen Japan en de VS onderzoek naar hun eigen CBDC. Zo heeft de Amerikaanse Federal Reserve recent een studie over de digitale dollar gepubliceerd, maar nog geen definitief standpunt ingenomen over de vraag of zij er een zal uitgeven.

(ns)

Meer