Geen zin in choco of suiker? 4 hartige pannenkoekenrecepten van Sandra Bekkari en Loïc Van Impe voor Lichtmis
Op Maria-Lichtmis halen we meestal onze pannenkoekenpan boven, maar dat hoeft niet alleen voor de klassieke zoetere pannenkoeken te zijn. Suiker, maple syrup of véél choco en oreokoekjes: we weten ondertussen hoe lekker deze toppings zijn. Geen zin in zoet? Probeer dan deze 4 hartige pannenkoekenrecepten van o.a. Sandra Bekkari en Loïc Van Impe eens uit.
Nadat Bake off-jurylid Herman Van Dender zijn exclusieve pannenkoekenrecept deelde met ons en maar liefst 10 kant-en-klare pannenkoeken voorproefde, is het vandaag echt zover: Maria-Lichtmis. Staat het deeg al klaar, maar heb je even geen inspiratie meer voor de toppings op je pannenkoek? Met het motto “alles past op een pannenkoek” in gedachten, vallen deze vier hartige pannenkoekenrecepten zonder twijfel in de smaak.
Boekweit
Klassieke pannenkoeken maken sinds een tijdje vaak plaats voor een versie met ingrediënten die het grote publiek nog maar net leert kennen, zoals boekweit bijvoorbeeld. Trage koolhydraten worden vaak verwerkt in pannenkoeken om ze een tikkeltje gezonder te maken. Of dat zo blijft nadat je er een flinke klodder zure room aan toevoegt, is een andere zaak, maar één ding weten we zeker: smakelijk is het wel. Loïc Van Impe koos in dit recept voor een versie met die zure room, vergezeld door zalm. Na het recept zelf geproefd te hebben, begrijp je helemaal waarom.
Boekweitpannenkoek met zalm en zure room
Ingrediënten voor 4 personen
• 250 g boekweitmeel
• 250 ml volle melk
• 5 eieren
• suiker
• 1 sjalot
• 3 augurken
• 1 el kappertjes
• 1 handvol dille
• 1 handvol platte peterselie
• 1/2 citroen
• boter
• witte azijn
• 250 g gerookte zalm
• zure room
Zo maak je het
1. Meng 250 g boekweitmeel, 250 ml melk en 250 ml water. Klop los.
2. Voeg 2 eieren, een snuifje zout en een snuifje suiker toe. Meng alles en laat even rusten.
3. Snijd 1 sjalot, 3 augurken en 1 el kappertjes fijn. Doe in een mengkom.
4. Hak een handvol peterselie en een handvol dille fijn en voeg toe.
5. Kruid af met peper en zout.
6. Breng op smaak met zeste en het sap van ½ citroen. Meng alles.
7. Bak de pannenkoeken met wat boter in de pan.
8. Breng water aan de kook in de waterkoker.
9. Doe een scheutje azijn in 3 kopjes, vul elk kopje voor 2/3 met heet water.
10. Breek in elk potje een ei en gaar gedurende 45 seconden in de microgolfoven op 900 Watt.
11. Haal de gepocheerde eitjes uit de kopjes en laat ze uitlekken op keukenpapier.
12. Maak een hartige pannenkoek met zure room, gerookte zalm, condiment en een gepocheerd ei.
13. Werk af met dille.
De gezonde ‘Fast Food’-versie
Sandra Bekkari weet als geen ander hoe ze comfortfood gezonder kan maken, zonder aan smaak of comfortgehalte in te boeten. Deze pannenkoeken met spinazie van haar hand zijn daar weer het beste bewijs van. Bloem maakt hier plaats voor volkoren speltmeel én ze slaagt er zelfs in om verborgen groene groenten in het deeg te vermengen. 300 gram groenten per dag binnenkrijgen? Daarvoor zijn deze pannenkoeken een grote hulp. Nog meer wanneer je ze afwerkt met toppings zoals rucola en zongedroogde tomaten.
Hartige pannenkoek met spinazie
• Ingrediënten voor 4 personen
• 250 g plattekaas
• 2 handenvol verse groene kruiden (bieslook, dille, peterselie...)
• 0,8 rode ui
• Peper en zout
• 150 g volkoren speltmeel
• 2 handenvol verse spinazie
• 3 eieren
• 120 ml amandeldrink
• Snufje nootmuskaat
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• 2 handenvol rucola
• 1 handvol zongedroogde tomaatjes
• 2 el pijnboompitjes
Zo maak je het
1. Maak eerst de kruidenkaas. Hak daarvoor de verse kruiden fijn. Versnipper vervolgens de rode ui heel fijn en vermeng met de plattekaas. Kruid bij met peper en zout.
2. Tijd voor het beslag: doe het volkoren speltmeel in een kom en breek er de eieren bij. Roer met een garde en voeg de amandeldrink toe.
3. Hak de spinazie fijn en voeg toe aan het beslag. Roer met een garde en kruid bij met peper en zout en een snufje nootmuskaat.
4. Verhit de olijfolie in een pan en bak pannenkoeken van het beslag.
5. Leg de pannenkoeken op een bord en werk af met rucola, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten.
6. Serveer ze met de kruidenkaas.
Zeg het met kaas
Ook de hartige favorieten van de redactie kunnen niet ontbreken. Geitenkaas? Lekker. Granaatappelpitjes? Lekker. Pannenkoeken? Ook lekker. Smijt die drie ingrediënten samen en je weet dus al dat het een pannenkoekenfestijn wordt om u tegen te zeggen. Geen fan van geitenkaas? Experimenteer dan gerust met feta of mozzarella.
Pannenkoeken met geitenkaas en granaatappelpitjes
Ingrediënten voor 4 personen
1 granaatappel
½ gele courgette
1 el sesamzaad
150 g Maredsous smeerkaas met geitenkaas
50 g room
250 g tarwebloem
600 ml volle melk
1 snuifje zout
2 eitjes
1 el boter
extra boter (voor het bakken)
Zo maak je het
1. Meng de eitjes, zout, boter, bloem, en voeg de melk beetje bij beetje toe.
2. Bak de pannenkoeken in de pan, met een beetje boter.
3. Meng de Maredsous® smeerkaas met geitenkaas samen met de room.
4. Snijd de granaatappel in 2 en klop met een houten lepel op de buitenkant om ze te ontdoen van de pitjes.
5. Snijd de halve courgette in 8 reepjes in de lengte en haal de pitjes uit de courgette. Snijd de courgette daarna in blokjes.
6. Beleg de pannenkoeken met het kaasmengsel, de blokjes courgette en de granaatappelpitjes. Rol ze op en besprenkel ze met wat extra kaas en het sesamzaad.
Courgettepannenkoekjes met tomatensalsa
Opnieuw een favoriet van de redactie. Bananenpannenkoeken staan misschien wel standaard op je menu, maar heb je al eens geprobeerd eenzelfde versie met courgette te maken? De groente leent zich perfect als ingrediënt in pannenkoekendeeg en smaakt zowel bij hartige als minder hartige toppings. Maple syrup wordt in dit recept tomatensalsa, en we kunnen je al zeggen: dit recept maak je sowieso niet maar één keer. Het smaakt naar meer.
Courgettepannenkoekjes
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 courgettes
• 1 grote ui
• 1 teentje knoflook
• 2 eieren
• 1 el vloeiende bloem
• 3 el melk
• 1 el fijngehakte platte peterselie
• 6 el olijfolie
• peper en zout
• 3 tomaten
• 2 el olijfolie
• 1 tl gemalen komijn
• 1 mespunt cayennepeper
Zo maak je het
1. Was de courgettes en rasp ze met de schil. Pel de ui en rasp hem. Druk het vocht zoveel mogelijk uit de groenten.
2. Pel de knoflook en snipper fijn. Klop de eieren los. Doe er de bloem en de melk bij, en blijf kloppen tot je een vloeibaar beslag hebt zonder klonters. Voeg de geraspte groenten, de knoflook en de peterselie toe. Kruid flink met peper en zout.
3. Verhit de olijfolie in een pan. Schep kleine hoopjes beslag in de pan. Laat enkele minuten bakken.
4. Draai de pannenkoekjes om en laat nog even bakken. Pel en ontpit ondertussen de tomaten. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Meng de tomaten met de olijfolie, de komijn en de cayennepeper. Kruid eventueel bij met peper en zout.
5. Serveer de pannenkoekjes met de salsa.
Geen pannenkoek zonder kwalitatieve pannenkoekpan! De pannenkoekenpan van Jeroen Meus koop je nu met 5 euro korting in de HLN Shop.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
-
PREMIUM
10 kaaskroketten uit de diepvries getest: Luc Bellings telt 6 miskopen en geeft één 9/10. “Een korst zo hard als beton”
Kaaskroketten zijn een klassieker in onze Vlaamse keuken. In zowat elke brasserie staan ze op de kaart, maar kunnen diepvriesvarianten uit de supermarkt een smaakvol alternatief zijn? Chef Luc Bellings proeft tien soorten, waarvan hij er zes buist en één beloont met een negen. “Dit zijn dure kaaskroketten om dan vooral gebakken chapelure te proeven.” -
PREMIUM
Een ‘rougeke’ met passievruchtsmaak: lekker of niet? HLN-biersommelier proeft: “Verraderlijk biertje”
Wie fruitbier zegt, denkt meteen aan bier met rood fruit. Maar brouwerij Mort Subite lanceert deze zomer de Crime of Passion, een fruitbier met passievrucht. Níét als aroma, maar echt met het sap van het fruit in je bier. Zulke creaties flopten eerder al in het verleden: kan dit bier die pogingen doen vergeten? HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem proeft het: “Dit is een verraderlijk biertje.” -
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
“Goedkoper dan een chocoladereep van hetzelfde huismerk”: hier scoor je nog paaseitjes aan spotprijs
Na Pasen zijn de prijzen van paaschocolade fors gedaald. Winkelketens zoals Colruyt en Albert Heijn bieden hun paaseitjes aan voor de helft van de oorspronkelijke prijs. “Het is een buitenkansje, zeker in deze tijd van kostbare cacaobonen”, benadrukt Gunther Devisch van Promojagers België. Waar kan je de beste deals slaan? -
Op aanraden van The New York Times: de 5 beste eetadresjes in onze hoofdstad
-
Livios
Vermijd tot 20% rendementsverlies: zo reinig je je zonnepanelen (niet)
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Spaargids.be
Meer mensen vergeleken hypotheektarieven, tot vorige maand: “Het lijkt erop dat de consument het wat opgeeft”