Geen zin in choco of suiker? 4 hartige pannenkoekenrecepten van Sandra Bekkari en Loïc Van Impe voor Lichtmis
Op Maria-Lichtmis halen we meestal onze pannenkoekenpan boven, maar dat hoeft niet alleen voor de klassieke zoetere pannenkoeken te zijn. Suiker, maple syrup of véél choco en oreokoekjes: we weten ondertussen hoe lekker deze toppings zijn. Geen zin in zoet? Probeer dan deze 4 hartige pannenkoekenrecepten van o.a. Sandra Bekkari en Loïc Van Impe eens uit.
Nadat Bake off-jurylid Herman Van Dender zijn exclusieve pannenkoekenrecept deelde met ons en maar liefst 10 kant-en-klare pannenkoeken voorproefde, is het vandaag echt zover: Maria-Lichtmis. Staat het deeg al klaar, maar heb je even geen inspiratie meer voor de toppings op je pannenkoek? Met het motto “alles past op een pannenkoek” in gedachten, vallen deze vier hartige pannenkoekenrecepten zonder twijfel in de smaak.
Boekweit
Klassieke pannenkoeken maken sinds een tijdje vaak plaats voor een versie met ingrediënten die het grote publiek nog maar net leert kennen, zoals boekweit bijvoorbeeld. Trage koolhydraten worden vaak verwerkt in pannenkoeken om ze een tikkeltje gezonder te maken. Of dat zo blijft nadat je er een flinke klodder zure room aan toevoegt, is een andere zaak, maar één ding weten we zeker: smakelijk is het wel. Loïc Van Impe koos in dit recept voor een versie met die zure room, vergezeld door zalm. Na het recept zelf geproefd te hebben, begrijp je helemaal waarom.
Boekweitpannenkoek met zalm en zure room
Ingrediënten voor 4 personen
• 250 g boekweitmeel
• 250 ml volle melk
• 5 eieren
• suiker
• 1 sjalot
• 3 augurken
• 1 el kappertjes
• 1 handvol dille
• 1 handvol platte peterselie
• 1/2 citroen
• boter
• witte azijn
• 250 g gerookte zalm
• zure room
Zo maak je het
1. Meng 250 g boekweitmeel, 250 ml melk en 250 ml water. Klop los.
2. Voeg 2 eieren, een snuifje zout en een snuifje suiker toe. Meng alles en laat even rusten.
3. Snijd 1 sjalot, 3 augurken en 1 el kappertjes fijn. Doe in een mengkom.
4. Hak een handvol peterselie en een handvol dille fijn en voeg toe.
5. Kruid af met peper en zout.
6. Breng op smaak met zeste en het sap van ½ citroen. Meng alles.
7. Bak de pannenkoeken met wat boter in de pan.
8. Breng water aan de kook in de waterkoker.
9. Doe een scheutje azijn in 3 kopjes, vul elk kopje voor 2/3 met heet water.
10. Breek in elk potje een ei en gaar gedurende 45 seconden in de microgolfoven op 900 Watt.
11. Haal de gepocheerde eitjes uit de kopjes en laat ze uitlekken op keukenpapier.
12. Maak een hartige pannenkoek met zure room, gerookte zalm, condiment en een gepocheerd ei.
13. Werk af met dille.
De gezonde ‘Fast Food’-versie
Sandra Bekkari weet als geen ander hoe ze comfortfood gezonder kan maken, zonder aan smaak of comfortgehalte in te boeten. Deze pannenkoeken met spinazie van haar hand zijn daar weer het beste bewijs van. Bloem maakt hier plaats voor volkoren speltmeel én ze slaagt er zelfs in om verborgen groene groenten in het deeg te vermengen. 300 gram groenten per dag binnenkrijgen? Daarvoor zijn deze pannenkoeken een grote hulp. Nog meer wanneer je ze afwerkt met toppings zoals rucola en zongedroogde tomaten.
Hartige pannenkoek met spinazie
• Ingrediënten voor 4 personen
• 250 g plattekaas
• 2 handenvol verse groene kruiden (bieslook, dille, peterselie...)
• 0,8 rode ui
• Peper en zout
• 150 g volkoren speltmeel
• 2 handenvol verse spinazie
• 3 eieren
• 120 ml amandeldrink
• Snufje nootmuskaat
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• 2 handenvol rucola
• 1 handvol zongedroogde tomaatjes
• 2 el pijnboompitjes
Zo maak je het
1. Maak eerst de kruidenkaas. Hak daarvoor de verse kruiden fijn. Versnipper vervolgens de rode ui heel fijn en vermeng met de plattekaas. Kruid bij met peper en zout.
2. Tijd voor het beslag: doe het volkoren speltmeel in een kom en breek er de eieren bij. Roer met een garde en voeg de amandeldrink toe.
3. Hak de spinazie fijn en voeg toe aan het beslag. Roer met een garde en kruid bij met peper en zout en een snufje nootmuskaat.
4. Verhit de olijfolie in een pan en bak pannenkoeken van het beslag.
5. Leg de pannenkoeken op een bord en werk af met rucola, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten.
6. Serveer ze met de kruidenkaas.
Zeg het met kaas
Ook de hartige favorieten van de redactie kunnen niet ontbreken. Geitenkaas? Lekker. Granaatappelpitjes? Lekker. Pannenkoeken? Ook lekker. Smijt die drie ingrediënten samen en je weet dus al dat het een pannenkoekenfestijn wordt om u tegen te zeggen. Geen fan van geitenkaas? Experimenteer dan gerust met feta of mozzarella.
Pannenkoeken met geitenkaas en granaatappelpitjes
Ingrediënten voor 4 personen
1 granaatappel
½ gele courgette
1 el sesamzaad
150 g Maredsous smeerkaas met geitenkaas
50 g room
250 g tarwebloem
600 ml volle melk
1 snuifje zout
2 eitjes
1 el boter
extra boter (voor het bakken)
Zo maak je het
1. Meng de eitjes, zout, boter, bloem, en voeg de melk beetje bij beetje toe.
2. Bak de pannenkoeken in de pan, met een beetje boter.
3. Meng de Maredsous® smeerkaas met geitenkaas samen met de room.
4. Snijd de granaatappel in 2 en klop met een houten lepel op de buitenkant om ze te ontdoen van de pitjes.
5. Snijd de halve courgette in 8 reepjes in de lengte en haal de pitjes uit de courgette. Snijd de courgette daarna in blokjes.
6. Beleg de pannenkoeken met het kaasmengsel, de blokjes courgette en de granaatappelpitjes. Rol ze op en besprenkel ze met wat extra kaas en het sesamzaad.
Courgettepannenkoekjes met tomatensalsa
Opnieuw een favoriet van de redactie. Bananenpannenkoeken staan misschien wel standaard op je menu, maar heb je al eens geprobeerd eenzelfde versie met courgette te maken? De groente leent zich perfect als ingrediënt in pannenkoekendeeg en smaakt zowel bij hartige als minder hartige toppings. Maple syrup wordt in dit recept tomatensalsa, en we kunnen je al zeggen: dit recept maak je sowieso niet maar één keer. Het smaakt naar meer.
Courgettepannenkoekjes
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 courgettes
• 1 grote ui
• 1 teentje knoflook
• 2 eieren
• 1 el vloeiende bloem
• 3 el melk
• 1 el fijngehakte platte peterselie
• 6 el olijfolie
• peper en zout
• 3 tomaten
• 2 el olijfolie
• 1 tl gemalen komijn
• 1 mespunt cayennepeper
Zo maak je het
1. Was de courgettes en rasp ze met de schil. Pel de ui en rasp hem. Druk het vocht zoveel mogelijk uit de groenten.
2. Pel de knoflook en snipper fijn. Klop de eieren los. Doe er de bloem en de melk bij, en blijf kloppen tot je een vloeibaar beslag hebt zonder klonters. Voeg de geraspte groenten, de knoflook en de peterselie toe. Kruid flink met peper en zout.
3. Verhit de olijfolie in een pan. Schep kleine hoopjes beslag in de pan. Laat enkele minuten bakken.
4. Draai de pannenkoekjes om en laat nog even bakken. Pel en ontpit ondertussen de tomaten. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Meng de tomaten met de olijfolie, de komijn en de cayennepeper. Kruid eventueel bij met peper en zout.
5. Serveer de pannenkoekjes met de salsa.
Geen pannenkoek zonder kwalitatieve pannenkoekpan! De pannenkoekenpan van Jeroen Meus koop je nu met 5 euro korting in de HLN Shop.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?