Geen zin in choco of suiker? 4 hartige pannenkoekenrecepten van Sandra Bekkari en Loïc Van Impe voor Lichtmis
Op Maria-Lichtmis halen we meestal onze pannenkoekenpan boven, maar dat hoeft niet alleen voor de klassieke zoetere pannenkoeken te zijn. Suiker, maple syrup of véél choco en oreokoekjes: we weten ondertussen hoe lekker deze toppings zijn. Geen zin in zoet? Probeer dan deze 4 hartige pannenkoekenrecepten van o.a. Sandra Bekkari en Loïc Van Impe eens uit.
Nadat Bake off-jurylid Herman Van Dender zijn exclusieve pannenkoekenrecept deelde met ons en maar liefst 10 kant-en-klare pannenkoeken voorproefde, is het vandaag echt zover: Maria-Lichtmis. Staat het deeg al klaar, maar heb je even geen inspiratie meer voor de toppings op je pannenkoek? Met het motto “alles past op een pannenkoek” in gedachten, vallen deze vier hartige pannenkoekenrecepten zonder twijfel in de smaak.
Boekweit
Klassieke pannenkoeken maken sinds een tijdje vaak plaats voor een versie met ingrediënten die het grote publiek nog maar net leert kennen, zoals boekweit bijvoorbeeld. Trage koolhydraten worden vaak verwerkt in pannenkoeken om ze een tikkeltje gezonder te maken. Of dat zo blijft nadat je er een flinke klodder zure room aan toevoegt, is een andere zaak, maar één ding weten we zeker: smakelijk is het wel. Loïc Van Impe koos in dit recept voor een versie met die zure room, vergezeld door zalm. Na het recept zelf geproefd te hebben, begrijp je helemaal waarom.
Boekweitpannenkoek met zalm en zure room
Ingrediënten voor 4 personen
• 250 g boekweitmeel
• 250 ml volle melk
• 5 eieren
• suiker
• 1 sjalot
• 3 augurken
• 1 el kappertjes
• 1 handvol dille
• 1 handvol platte peterselie
• 1/2 citroen
• boter
• witte azijn
• 250 g gerookte zalm
• zure room
Zo maak je het
1. Meng 250 g boekweitmeel, 250 ml melk en 250 ml water. Klop los.
2. Voeg 2 eieren, een snuifje zout en een snuifje suiker toe. Meng alles en laat even rusten.
3. Snijd 1 sjalot, 3 augurken en 1 el kappertjes fijn. Doe in een mengkom.
4. Hak een handvol peterselie en een handvol dille fijn en voeg toe.
5. Kruid af met peper en zout.
6. Breng op smaak met zeste en het sap van ½ citroen. Meng alles.
7. Bak de pannenkoeken met wat boter in de pan.
8. Breng water aan de kook in de waterkoker.
9. Doe een scheutje azijn in 3 kopjes, vul elk kopje voor 2/3 met heet water.
10. Breek in elk potje een ei en gaar gedurende 45 seconden in de microgolfoven op 900 Watt.
11. Haal de gepocheerde eitjes uit de kopjes en laat ze uitlekken op keukenpapier.
12. Maak een hartige pannenkoek met zure room, gerookte zalm, condiment en een gepocheerd ei.
13. Werk af met dille.
De gezonde ‘Fast Food’-versie
Sandra Bekkari weet als geen ander hoe ze comfortfood gezonder kan maken, zonder aan smaak of comfortgehalte in te boeten. Deze pannenkoeken met spinazie van haar hand zijn daar weer het beste bewijs van. Bloem maakt hier plaats voor volkoren speltmeel én ze slaagt er zelfs in om verborgen groene groenten in het deeg te vermengen. 300 gram groenten per dag binnenkrijgen? Daarvoor zijn deze pannenkoeken een grote hulp. Nog meer wanneer je ze afwerkt met toppings zoals rucola en zongedroogde tomaten.
Hartige pannenkoek met spinazie
• Ingrediënten voor 4 personen
• 250 g plattekaas
• 2 handenvol verse groene kruiden (bieslook, dille, peterselie...)
• 0,8 rode ui
• Peper en zout
• 150 g volkoren speltmeel
• 2 handenvol verse spinazie
• 3 eieren
• 120 ml amandeldrink
• Snufje nootmuskaat
• 2 el olijfolie
• peper en zout
• 2 handenvol rucola
• 1 handvol zongedroogde tomaatjes
• 2 el pijnboompitjes
Zo maak je het
1. Maak eerst de kruidenkaas. Hak daarvoor de verse kruiden fijn. Versnipper vervolgens de rode ui heel fijn en vermeng met de plattekaas. Kruid bij met peper en zout.
2. Tijd voor het beslag: doe het volkoren speltmeel in een kom en breek er de eieren bij. Roer met een garde en voeg de amandeldrink toe.
3. Hak de spinazie fijn en voeg toe aan het beslag. Roer met een garde en kruid bij met peper en zout en een snufje nootmuskaat.
4. Verhit de olijfolie in een pan en bak pannenkoeken van het beslag.
5. Leg de pannenkoeken op een bord en werk af met rucola, zongedroogde tomaatjes en pijnboompitten.
6. Serveer ze met de kruidenkaas.
Zeg het met kaas
Ook de hartige favorieten van de redactie kunnen niet ontbreken. Geitenkaas? Lekker. Granaatappelpitjes? Lekker. Pannenkoeken? Ook lekker. Smijt die drie ingrediënten samen en je weet dus al dat het een pannenkoekenfestijn wordt om u tegen te zeggen. Geen fan van geitenkaas? Experimenteer dan gerust met feta of mozzarella.
Pannenkoeken met geitenkaas en granaatappelpitjes
Ingrediënten voor 4 personen
1 granaatappel
½ gele courgette
1 el sesamzaad
150 g Maredsous smeerkaas met geitenkaas
50 g room
250 g tarwebloem
600 ml volle melk
1 snuifje zout
2 eitjes
1 el boter
extra boter (voor het bakken)
Zo maak je het
1. Meng de eitjes, zout, boter, bloem, en voeg de melk beetje bij beetje toe.
2. Bak de pannenkoeken in de pan, met een beetje boter.
3. Meng de Maredsous® smeerkaas met geitenkaas samen met de room.
4. Snijd de granaatappel in 2 en klop met een houten lepel op de buitenkant om ze te ontdoen van de pitjes.
5. Snijd de halve courgette in 8 reepjes in de lengte en haal de pitjes uit de courgette. Snijd de courgette daarna in blokjes.
6. Beleg de pannenkoeken met het kaasmengsel, de blokjes courgette en de granaatappelpitjes. Rol ze op en besprenkel ze met wat extra kaas en het sesamzaad.
Courgettepannenkoekjes met tomatensalsa
Opnieuw een favoriet van de redactie. Bananenpannenkoeken staan misschien wel standaard op je menu, maar heb je al eens geprobeerd eenzelfde versie met courgette te maken? De groente leent zich perfect als ingrediënt in pannenkoekendeeg en smaakt zowel bij hartige als minder hartige toppings. Maple syrup wordt in dit recept tomatensalsa, en we kunnen je al zeggen: dit recept maak je sowieso niet maar één keer. Het smaakt naar meer.
Courgettepannenkoekjes
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 courgettes
• 1 grote ui
• 1 teentje knoflook
• 2 eieren
• 1 el vloeiende bloem
• 3 el melk
• 1 el fijngehakte platte peterselie
• 6 el olijfolie
• peper en zout
• 3 tomaten
• 2 el olijfolie
• 1 tl gemalen komijn
• 1 mespunt cayennepeper
Zo maak je het
1. Was de courgettes en rasp ze met de schil. Pel de ui en rasp hem. Druk het vocht zoveel mogelijk uit de groenten.
2. Pel de knoflook en snipper fijn. Klop de eieren los. Doe er de bloem en de melk bij, en blijf kloppen tot je een vloeibaar beslag hebt zonder klonters. Voeg de geraspte groenten, de knoflook en de peterselie toe. Kruid flink met peper en zout.
3. Verhit de olijfolie in een pan. Schep kleine hoopjes beslag in de pan. Laat enkele minuten bakken.
4. Draai de pannenkoekjes om en laat nog even bakken. Pel en ontpit ondertussen de tomaten. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Meng de tomaten met de olijfolie, de komijn en de cayennepeper. Kruid eventueel bij met peper en zout.
5. Serveer de pannenkoekjes met de salsa.
Geen pannenkoek zonder kwalitatieve pannenkoekpan! De pannenkoekenpan van Jeroen Meus koop je nu met 5 euro korting in de HLN Shop.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
-
Jobat
Hoeveel euro gaat er van je loon, indien je rijdt met een bedrijfswagen? “Er bestaat geen echt plafond op het VAA”
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Spaargids.be
Meer spaarrente strikken? Met deze tips loop je je getrouwheidspremie niet mis
In hun strijd om nieuwe klanten te werven en onder druk van de markt, krikten de banken hun spaarrentes de laatste tijd weer regelmatig op. Resideert je spaargeld al enige tijd op dezelfde rekening, bestaat de kans dat je elders inmiddels een interessanter spaartarief hebt gespot. Is het dan slim om je centen meteen over te hevelen? Of zitten er addertjes onder het gras? Spaargids.be vertelt je wat je niet mag ontgaan. -
143 paaseitjes van 12 supermarkten en bekende merken onder de loep: welke smaak zit in welk papiertje?
-
PREMIUM
29,99 euro waard of niet? Bakker test ‘broodbakbol’ van Aldi die op een dag uitverkocht was in UK: “Zo krijg je een knapperige korst
-
HLN Shop
Goed voor de bloedcirculatie én efficiënt tegen spierpijn: vijf topredenen om nu naar de sauna te trekken
Ben je geen ervaren wellnesser, dan vraag je je af wat zoveel mensen ertoe verleidt te gaan liggen weken in whirlpools, kneippbaden of stoomcabines. Is dat echt zo heilzaam als wordt beweerd? Speciaal voor groentjes in wellnessland zet HLN Shop een handvol argumenten om het aan den lijve uit te dokteren op een rij. -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?