Dossier aangeboden door FOD Economie.

Gentse havengroep slachtoffer van grootschalige cyberaanval, Antwerps parket opent onderzoek

Themabeeld ©  EPA

De Gentse havengroep Sea-invest is het slachtoffer geworden van een grootschalige cyberaanval, met gevolgen voor het laden en lossen in de havens van onder meer Gent en Antwerpen. Dat bevestigt het bedrijf. Het Antwerpse parket is een onderzoek gestart.

jvh
Bron: Belga

Hackers slaagden er zondagnacht in om het hart van het netwerk van Sea-invest met zogeheten ransomware lam te leggen. “Het bedrijf schakelde onmiddellijk de gespecialiseerde beveiligingsfirma Secutec in om bijstand te verlenen”, klinkt het in een persbericht. “Dankzij een sterke beveiligingsstrategie kon de schade grotendeels beperkt worden. De aanval werd snel gedetecteerd door de beveiligingssystemen, waardoor Sea-invest de malware kon isoleren. Sea-invest nam meteen de nodige preventieve maatregelen om te vermijden dat de ransomware ook leveranciers en klanten zou treffen.

“Het gaat om krachtige ransomware van een grote hackersgroep”, zegt CEO Geert Baudewijns van Secutec. “Door de snelle reactie konden de hackers de back-ups niet aantasten. We beschikken dan ook over de nodige gegevens om het netwerk weer op te bouwen met de bestaande componenten.”

Hinder

Bij Sea-Invest, de havengroep van de Gentse ondernemer Philippe Van de Vyvere, kwamen alle activiteiten op de terminals wereldwijd zo goed als stil te liggen. Dat zou onder meer gevolgen hebben voor de Belgian New Fruit Wharf in de havens van Antwerpen en Zeebrugge, waar fruit wordt ingevoerd en opgeslagen.

Ook zes olieterminals in de havens van Antwerpen, Gent, Terneuzen en Amsterdam ondervinden hinder als gevolg van een cyberaanval. Het gaat zowel om uitbatingen van Sea-Tank, een deel van Sea-Invest, als van het Duitse Oiltanking, dat eveneens het slachtoffer is geworden van hackers.

“De divisie droge bulk heeft zijn activiteiten nooit moeten staken. De afdeling liquide bulk (Sea-Tank) is sinds gisteren avond opnieuw operationeel, wat uitzonderlijk snel is gezien de omvang van de aanval. Het doel is de komende dagen en weken de overige divisies, namelijk de container- en fruit-behandeling volledig terug op te starten.”

Antwerps parket opent onderzoek

Het Antwerpse parket is inmiddels een onderzoek gestart. Het wil nauwelijks commentaar kwijt, maar bevestigt dat alles momenteel in kaart wordt gebracht en de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie bij de zaak betrokken is.