Het kaartje in kwestie (straat hebben we onherkenbaar gemaakt)

Sabine uit Schoten krijgt kaart in de bus die groottante in 1989 in Egypte postte: "Intussen is ze al 20 jaar dood"

Sabine Floren uit Schoten vond een opvallend postkaartje in haar brievenbus: het was afkomstig van haar groottante Lisa. "Heel raar, want die is al meer dan 20 jaar overleden", vertelt ze aan VRT NWS. Het kaartje is 33 jaar onderweg geweest van Egypte naar België. "Het rare is ook dat er twee Australische postzegels op kleven."

Het was even schrikken toen Sabine Floren het kaartje in haar brievenbus vond. Ze deed haar verhaal eerder al aan de collega's van ATV. "Het kaartje viel mij direct op", vertelt ze aan onze redactie. "Tante Lisa had een nogal herkenbaar en schoon geschrift met krulletjes. Ik lachte nog en dacht: "o, een kaartje van tante Lisa", maar dat kon natuurlijk niet want die is al meer dan 20 jaar geleden overleden."

Toch blijkt uit de tekst op het kaartje dat het van haar groottante Lisa afkomstig was, dus dat was wel even schrikken. Het was erg lang onderweg. "Op het kaartje staat bovenaan dat het van 1989 is", zegt Floren. "En de postcode die vermeld wordt voor Schoten is "2120" dat is nu ook niet meer het geval (red. de postcode is nu" 2900")." Het kaartje is dus wellicht 33 jaar onderweg geweest van Egypte naar Schoten.

Dat het niet de snelste weg heeft gevolgd, is wel duidelijk. "Het rare is ook dat er twee Australische postzegels op kleven", zegt Floren. "Zegels die niet zijn afgestempeld." Ze denkt dat haar groottante ooit op vakantie is geweest in Australië, nog postzegels op overschot had en die dan in Egypte -of wie weet zelfs in België- op het kaartje heeft geplakt.

De postzegels in kwestie zijn veel recenter dan het oorspronkelijke kaartje. Mogelijk is het op een of andere manier in Australië terechtgekomen, heeft iemand het teruggevonden, er postzegels op gekleefd en het alsnog op de post gedaan. Al blijft het opmerkelijk dat die zegels niet zijn afgestempeld.

Dit is het kaartje voor- en achterkant:

De precieze omzwervingen van het kaartje gaan we wellicht nooit te weten komen. Het is al bijzonder dat het nog is aangekomen. "Het is eigenlijk geschreven naar mijn vader en moeder", zegt ze daarover. "Ik woon in mijn ouderlijke huis. Voor hetzelfde geld woonden wij hier niet meer en dan hadden we dit nooit geweten."

Tante Lisa was volgens Floren "een zotte doos". "Ze had altijd speciale verhalen te vertellen", klinkt het. "Zo beweerde ze ooit van een spin dat die gedresseerd was of als we stout waren dat ze ons naar boven ging sturen naar de roze olifant die ze daar had zitten."

Dat dit kaartje dat zo laat aankomt net van tante Lisa is, verrast haar dan ook niet. "Het past bij haar persoon, jammer dat er al veel mensen het niet meer gaan hebben meegemaakt."

Ze deed haar verhaal eerst aan ATV:

Meest gelezen