Archieffoto. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Ziekenhuizen in financiële problemen door ongezien snel stijgende inflatie

De zorgsector belandt na de corona­schok opnieuw in finan­ciële problemen door de ongezien snel stijgende inflatie. Volgens ramingen van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro slaan de stijgende prijzen een gat van minstens 250 miljoen euro in de rekeningen van de Belgische ziekenhuizen. Voor de Vlaamse woonzorgcentra gaat het om een klap van minstens 100 miljoen euro. Dat schrijft De tijd vrijdag.

Bron: BELGA

De inflatieschok komt hard aan omdat de inkomsten het groeitempo van de uitgaven niet kunnen volgen. De loonkosten stijgen met 8 procent en ook de energiefactuur schiet hoger. De inkomsten uit overheidsbudgetten en afdrachten van artsen­honoraria groeien veel trager.

De klap duwt de zorgsector weer in het rood. Vorig jaar realiseerden de algemene ziekenhuizen zelfs na de ongeziene corona­steun samen een bedrijfswinst van 111 miljoen euro. Het toont dat er nauwelijks buffers zijn.

Zorgnet-Icuro vreest dat zonder extra overheidssteun ziekenhuizen mensen zullen moeten ontslaan, net op een moment dat de bedden nog vol coronapatiënten liggen. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer