Ook Katholiek Onderwijs en zorgsector vragen om energiefacturen te verlichten

 ©  BELGA

Katholiek Onderwijs Vlaanderen roept de overheid op om in te grijpen bij de stijgende energiefacturen van scholen. Ook de zorgsector wordt door de hogere energieprijzen in het rood geduwd en vraagt de overheid om hulp.

blg, em

In twee jaar tijd zijn de energiefacturen voor de scholen van de koepel gestegen met bijna 45 miljoen euro. De stijging betekent dat scholen moeten besparen op hun pedagogische werking. Niet alleen gezinnen hebben te kampen met de stijgende energieprijzen, ook de scholen voelen dat in hun budget.

Daar komt nog eens bij dat de stookkosten van scholen deze winter de hoogte in gaan, omdat ze continu moeten ventileren om de verspreiding van het coronavirus te gaan. Dat leidt tot een aanzienlijk hoger energieverbruik en nog hogere energiekosten.

Verschillende scholen verwachten dat hun energiekosten met meer dan de helft zullen toenemen in twee jaar tijd. Katholiek Onderwijs Vlaanderen berekende op basis van de begrotingscijfers dat haar scholen in twee jaar tijd bijna 45 miljoen euro meer zullen uitgeven dan twee jaar geleden.

In 2020 ging het nog om 67 miljoen euro, terwijl dat in 2021 steeg naar 78,5 miljoen en in 2022 naar 111,6 miljoen euro, een stijging van 67 procent in twee jaar tijd.

Raamcontracten

Scholen die intekenen op de raamcontracten van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, konden lange tijd de energieprijzen drukken. Maar door de marktevoluties wordt dat moeilijker vol te houden.

‘De stijgende energieprijzen zijn een molensteen rond de nek van onze scholen. Hun financiële leefbaarheid komt in het gedrang en om de rekening te doen kloppen staan ze voor zware keuzes die dreigen te raken aan de kwaliteit van het onderwijs zelf’, zegt directeur-generaal Lieven Boeve. ‘Investeringen in nieuwbouw en renovatie, of zelfs in didactische infrastructuur zoals boeken en moderne schoolborden, komen hiermee op de helling te staan.’

Hij vraagt daarom aan de overheid om bij te springen. ‘Een mogelijke oplossing is om de btw op energie ook voor scholen op zes procent te leggen’, klinkt het. ‘De overheid kan er ook voor kiezen om scholen een financiële compensatie toe te kennen.’

Woensdag deed het gemeenschapsonderwijs GO! al een gelijkaardige oproep.

Zorgsector

Ook de zorgsector ontsnapt niet aan de sterk gestegen energieprijzen. Zorgnet-Icuro raamt de meeruitgaven voor energie voor de algemene en psychiatrische ziekenhuizen in België voor 2022 op ruim 220 miljoen euro. Voor de woonzorgcentra schat Zorgnet-Icuro dat de energiekosten in de dagprijs zullen verdubbelen, met name van 3 euro per dag per bewoner naar 6 euro per dag per bewoner.

De klap duwt de zorgsector weer in het rood. Vorig jaar realiseerden de algemene ziekenhuizen zelfs na de ongeziene corona­steun samen een bedrijfswinst van 111 miljoen euro. Het toont dat er nauwelijks buffers zijn.

Zorgnet-Icuro vreest dat zonder extra overheidssteun ziekenhuizen mensen zullen moeten ontslaan, net op een moment dat de bedden nog vol coronapatiënten liggen. ‘Dit ‘dubbele’ effect, enerzijds de onvoldoende of te trage indexeringsmechanismen en anderzijds de gestegen energieprijzen, stelt de zorgsector voor zware uitdagingen’, klinkt het.

‘In tijden van dergelijke inflatiecijfers moeten alle indexmechanismen sneller de gestegen loonkosten van het personeel volgen. We vragen zowel de federale als de Vlaamse overheid om hier structureel in te grijpen. Wat betreft de energiekosten moeten de overheden een gemeenschappelijk plan uitwerken. De meerinkomsten voor de overheid uit heffingen en accijnzen moeten kunnen terugvloeien naar de sector.’