Lieven Boeve: ‘Stijgende energiefactuur dwingt scholen om te besparen op pedagogische werking’

Lieven Boeve

Na het gemeenschapsonderwijs GO! roept ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen de overheid om op in te grijpen bij de stijgende energiefacturen van scholen.

Op twee jaar tijd zijn die voor de scholen van de koepel gestegen met bijna 45 miljoen euro. De stijging betekent dat scholen moeten besparen op hun pedagogische werking, waarschuwt topman Lieven Boeve.

Ventileren

Scholen zagen ook hun stookkosten deze winter de hoogte in gaan, omdat ze continu moeten ventileren om de verspreiding van het coronavirus te gaan. Dat leidt tot een aanzienlijk hoger energieverbruik en een nog hogere energiekost. Verschillende scholen verwachten dat hun energiekosten met meer dan de helft zullen toenemen op twee jaar tijd.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen berekende op basis van de begrotingscijfers dat haar scholen op twee jaar tijd bijna 45 miljoen euro meer zullen uitgeven dan twee jaar geleden. In 2020 ging het nog om 67 miljoen euro, terwijl dat in 2021 steeg naar 78,5 miljoen en in 2022 naar 111,6 miljoen euro, een stijging van 67 procent in twee jaar tijd.

Scholen die intekenen op de raamcontracten van Katholiek Onderwijs Vlaanderen konden lange tijd de energieprijzen drukken. Door de marktevoluties wordt dat echter moeilijker vol te houden.

Kwaliteit in gedrang

‘De stijgende energieprijzen zijn een molensteen rond de nek van onze scholen. Hun financiële leefbaarheid komt in het gedrang en om de rekening te doen kloppen staan ze voor zware keuzes die dreigen te raken aan de kwaliteit van het onderwijs zelf’, zegt directeur-generaal Lieven Boeve. ‘Investeringen in nieuwbouw en renovatie, of zelfs in didactische infrastructuur zoals boeken en moderne schoolborden, komen hiermee op de helling te staan.’

Hij vraagt daarom aan de overheid om bij te springen. ‘Een mogelijke oplossing is om de btw op energie ook voor scholen op zes procent te leggen’, klinkt het. ‘De overheid kan er ook voor kiezen om scholen een financiële compensatie toe te kennen.’

Woensdag deed het gemeenschapsonderwijs GO! al een gelijkaardige oproep.

Politiek reageert

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt vrijdag in een reactie dat hij ‘betreurt dat de federale regering de schoolbesturen straal heeft genegeerd’. ‘We bekijken of we iets kunnen doen en zo ja wat. Al is het vreemd om onderwijsmiddelen te geven aan energiereuzen’, aldus nog minister Weyts.

Groen roept intussen op het niet bij een tijdelijke maatregel te houden. Volgens Johan Danen moet er een tegemoetkoming komen op korte termijn, maar op lange termijn moet er werk worden gemaakt van betere isolatie. ‘Heel wat scholen zijn energie-inefficiënt en niet goed geïsoleerd’, zegt parlementslid Danen. ‘De energie – en het geld – stroomt langs de slecht geïsoleerde ramen en daken naar buiten. Bovendien moeten scholen vandaag – bij gebrek aan adequate ventilatiesystemen – vaak deuren en ramen open zetten om de viruscirculatie tegen te gaan. Het gevolg: torenhoge energiefacturen die scholen niet meer kunnen betalen.’

Partner Content