The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation

Russische minister Lavrov ontkent beschuldigingen VS over geënsceneerde Oekraïense aanvallen tegen Rusland

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ontkent dat de Russen Oekraïense aanvallen zouden ensceneren in video's als voorwendsel om Oekraïne binnen te vallen. Gisteren hadden de Verenigde Staten dat beweerd. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het nieuws hem niet verbaast.

"Rusland beraamt geënsceneerde Oekraïense aanvallen als voorwendsel om het land binnen te vallen". Zo klonk het gisteren vanuit de Verenigde Staten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov reageert kort en zegt dat die beweringen "onzin" zijn. 

Volgens de Amerikanen zouden de Russen nepvideo's hebben met overtuigende beelden als 'bewijs' van Oekraïense aanvallen in het oosten van het land of in Rusland zelf. De Amerikanen willen niet zeggen hoe ze het verhaal op het spoor zijn gekomen en bewijzen zijn er ook niet. 

De Amerikaanse kranten The New York Times en The Washington Post, die met het verhaal op de proppen kwamen, geven aan dat ze het verhaal hebben van een anonieme maar betrouwbare bron in de Amerikaanse inlichtingendiensten.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Kuleba zegt dat hij niet verbaasd is. "Sinds 2014 (toen de Krim geannexeerd werd door Rusland, red.) zien we dit soort acties door Rusland. We hebben gezien dat niets hen ervan weerhoudt om zaken te vervalsen en Oekraïne toch weer ergens van te beschuldigen", klinkt het.

Wat er nu aan is van de beweringen is niet duidelijk. Het volgt wel in lijn met eerdere berichten vanuit de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Rusland plannen heeft om Oekraïne te destabiliseren. 

Youtube sluit pro-Russische kanalen af

Het Amerikaanse videoplatform Youtube heeft enkele kanalen van strijdende pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne afgesloten. Telkens verschijnt een bericht dat zegt "dit account is gesloten wegens het niet naleven van de regels van de YouTube-gemeenschap". Het informatiecentrum van de Volksrepubliek Lugansk, de officiële nieuwssite van het zelfbenoemde Lugansk-gebied, zei op zijn website dat zijn kanaal "zonder verklaring" was gesloten. 

Spanning aan de Russisch-Oekraïense grens - een woordje uitleg

Rusland heeft de voorbije weken tienduizenden soldaten samengebracht aan de grens met Oekraïne. Het Westen ziet dat als een vorm van agressie en vreest dat de Russische president Poetin Oekraïne wil binnenvallen.

Maar voor Poetin gaat het om een verdedigingsstrategie, omdat Rusland zich bedreigd voelt door de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap dat de voorbije jaren alsmaar verder is uitgebreid naar het oosten, inclusief landen die voorheen tot de Russische invloedssfeer behoorden.

Rusland vraagt nu schriftelijke garanties aan de NAVO dat landen als Oekraïne en Georgië nooit zullen toetreden terwijl ze die belofte wel kregen op een NAVO-top in 2008. Moskou wil ook dat de NAVO zich terugtrekt uit alle nieuwe lidstaten zoals Polen of de Baltische staten.

Er wordt al geruime tijd op verschillende niveaus druk diplomatiek overleg gepleegd tussen het Westen en Rusland om het conflict niet te laten escaleren. De NAVO is bereid om over Russische gevoeligheden te praten, zoals ontwapening in Europa, maar benadrukt dat Rusland niet kan bepalen wie wel of niet lid kan worden van het bondgenootschap.

Gaan we naar een militaire confrontatie op het Europese continent met als inzet Oekraïne? Poetin lijkt de sleutel in handen te hebben. Hij bepaalt uiteindelijk hoe ver Rusland wil gaan om zijn zin te krijgen. Het Westen waarschuwt dat Rusland zware sancties staat te wachten mocht het overgaan tot een escalatie. 

Meest gelezen