21 kinderen krijgen verkeerd vaccin in vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas

21 kinderen kregen afgelopen week een verkeerd vaccin toegediend in het vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas. Ze kregen Moderna in plaats van Pfizer in de arm. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is er geen gezondheidsrisico.

Op woensdag 2 februari tussen 14.44 en 15.44 uur kregen in het vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas 21 kinderen in 2 verschillende lijnen een halve dosis van het vaccin van Moderna in plaats van de voorziene dosis van Pfizer.

Het zou gaan om een menselijke vergissing. De verantwoordelijken van het vaccinatiecentrum hebben meteen het nodige gedaan om de betrokken ouders te informeren over deze situatie. “Intussen hebben we van 19 van de 21 kinderen de ouders kunnen bereiken”, klinkt het. “We doen het nodige om ook de ouders die we nog niet konden contacteren op de hoogte te brengen.”

Laag gezondheidsrisico

“Het vaccinatiecentrum heeft ons woensdag gecontacteerd omdat ze boostervaccins van Moderna hadden gezet in plaats van de pediatrische variant van Pfizer”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Het vaccin van Moderna is nog niet goedgekeurd voor kinderen. Er zijn ook weinig gegevens beschikbaar over het gebruik van het vaccin bij kinderen. We hebben samengezeten met artsen en schatten het gezondheidsrisico laag in. Maar het is wel aangewezen om een paar weken extra waakzaam te zijn.” 

Door het lage gezondheidsrisico is er voor de kinderen geen bijkomende medische opvolging voorzien.

Meest gelezen