Wordt Oekraïne binnenkort lid van een mini-NAVO met Polen en het Verenigd Koninkrijk?

Oekraïne werkt samen met Polen en het Verenigd Koninkrijk aan een eigen mini-NAVO-verbond. Dat werd deze week besproken, bij het bezoek van de Britse premier Johnson aan Oekraïne. Het plan zit echter nog in de ontwerpfase.

Door een eigen, klein militair verbond te maken kan Rusland buitenspel gezet worden. Het Oekraïense buurland stelt steevast in de onderhandelingen met de VS en de NAVO dat Oekraïne nooit tot het militair verbond mag toetreden. Over de creatie van een heel nieuw verbond werd echter met geen woord over gerept.

Een teken van hoop

Dit zou wel eens de ultieme oplossing kunnen zijn voor de Oekraïeners, die een nieuwe invasie van Rusland vrezen. Op een officiële bekendmaking van het project is het wel nog even wachten. Dit was normaal gepland op woensdag, maar door een Covid-infectie moest Liz Truss, Brits minister van Buitenlandse Zaken, last minute afzeggen.

De Oekraïense president Volodimir Zelensky noemt het plan alvast “een teken van hoop”. De minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Kuleba, verklaart: “Het hoofddoel van de alliantie is om een veiligheidspact te maken en de Baltische-Zwarte Zee-as te verstevigen. We kunnen het verzekeren van onze veiligheid en toekomst niet uitstellen tot we lid worden van de EU of de NAVO, we hebben dit nu nodig.”

De banden tussen Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk zijn de laatste tijd bijzonder goed. Zo waren de Britten de eersten die militaire hulp boden en antitankraketten opstuurden naar de hoofdstad Kiev. Daarnaast zijn ook Britse soldaten aanwezig om de Oekraïeners te trainen, en wil premier Boris Johnson een steunpakket ter waarde van 100 miljoen euro klaarleggen.

In eigen land kijkt men echter sceptischer naar de Britse steun aan Oekraïne. The Guardian schrijft bijvoorbeeld dat Johnson zich wil tonen als een echte ‘staatsman’, om de kritiek op zijn persoon in eigen land wat te doen bedaren. De premier ligt onder vuur na Partygate, de feestjes die werden georganiseerd in zijn ambtswoning, en zijn recente uitspraken over oppositieleider Keir Starmer. Vijf medewerkers van zijn kabinet namen al ontslag, al minstens negen parlementsleden van zijn eigen partij dienden een motie van wantrouwen in.

Turkije zit tussen twee vuren

De kans bestaat dat ook Turkije lid wordt van de nieuwe alliantie, al ligt de Turkse situatie wat moeilijker. Het land is op vlak van energievoorziening en toerisme afhankelijk van Rusland, maar is wel een NAVO-lidstaat met sterke relaties met Oekraïne. De Turkse president Erdogan probeert dan ook vooral te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. De NAVO-rol en de leveringen van killer drones aan het Oekraïens leger zorgen wel dat Rusland hen niet als neutrale partij ziet.

Daarnaast erkent Turkije ook de Russische annexatie van de Krim niet, en tekenden Erdogan en Zelensky een hele hoop verdragen voor meer economische en administratieve samenwerkingen. Donderdag maakten beide heren ook bekend dat Turkije zou helpen een drone-fabriek te bouwen; Poetin staat langs de zijlijn te kijken.

Meer