Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Eerste extra Amerikaanse troepen zijn aangekomen in Duitsland en Polen anderen gaan naar Roemenië

In de Duitse stad Wiesbaden, niet ver van Frankfurt, zijn de eerste Amerikaanse militairen geland die naar Europa gestuurd zijn door president Joe Biden. De troepen gaan een hoofdkwartier inrichten voor de 1.700 andere VS-militairen die in Polen gestationeerd zullen zijn. Ook daar zijn nu al Amerikanen geland. Vanuit Duitsland worden nog eens 1.000 militairen overgebracht naar Roemenië. De VS wil op die manier de oostflank van de NAVO en de EU beveiligen tegenover mogelijke Russische agressie.

In totaal zouden er 300 Amerikaanse militairen een hoofdkwartier opzetten in een Amerikaanse basis in Wiesbaden, waar VS-troepen al langer thuis zijn. Dat hoofdkwartier zou dan de coördinatie verzorgen voor de 1.700 soldaten van de elite-eenheid 82e Luchtlandingsdivisie die president Biden wil stationeren in Polen. Die laatste troepen zijn intussen met transportvliegtuigen onderweg vanuit Fort Bragg in North Carolina en de eerste eenheden zijn nu al aangekomen in Jasionka, in het zuidoosten van Polen, dichtbij de grens met Oekraïne.

Amerikaanse militairen landen in Duitsland

Videospeler inladen...

Nog eens 1.000 Amerikaanse militairen met pantserwagens zouden vanuit hun basis in Duitsland worden overgebracht naar Roemenië. Al die verplaatsingen gebeuren met toestemming van de Poolse en de Roemeense overheid en zijn bedoeld om de oostflank van de NAVO en van de EU te beveiligen tegenover mogelijke Russische agressie. Het is niet de bedoeling dat die troepen in Oekraïne gaan vechten, maar evacuaties zijn wel niet uitgesloten door het Pentagon. (Lees verder onder de foto).

Amerikaanse troepen verlaten hun basis in het zuiden van Duitsland op weg naar Roemenië.

De verplaatsingen passen in veel grotere troepenbewegingen die aan de gang zijn. In NAVO-verband zijn er al Amerikaanse F-15's aangekomen in de Baltische republiek Estland, waar nu vier Belgische F-16's het luchtruim bewaken. Ook Deense vliegtuigen en een marineschip zijn onderweg. Frankrijk zou troepen sturen naar Roemenië en schepen naar de Zwarte Zee. Spanje doet hetzelfde in de Zwarte Zee en in Bulgarije.

Oekraïense leger oefent nabij Tsjernobyl

De NAVO heeft eerder de Russische eisen afgewezen dat landen zoals Oekraïne nooit lid zouden mogen worden van de alliantie. Het is nu de bedoeling om de militaire slagkracht langs van landen als Estland, Litouwen, Letland, Slovakije, Polen en Roemenië op te voeren. 

Rusland heeft meer dan 100.000 militairen samengetrokken langs de grenzen van Oekraïne. Daarnaast zijn er nog Russische troepen in Wit-Rusland, het door Moskou bezette schiereiland Krim en in de Zwarte Zee, maar ook in een oostelijk deel van Moldavië. 

Het Oekraïense leger houdt intussen militaire oefeningen in het spergebied rond de verwoeste kernreactor van Tsjernobyl. Daar vond in 1986 de grootste ramp uit de geschiedenis van de kernenergie plaats en het gebied errond is nog altijd afgezet. Tsjernobyl ligt vlakbij de grens met Wit-Rusland en zou dus oorlogsgebied kunnen worden als de Russen van daaruit Oekraïne zouden willen binnenvallen.

De diplomatie draait intussen nog altijd overuren. Volgende week reist de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) naar de VS voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. De Franse president Emmanuel Macron trekt naar Rusland en Oekraïne en er zou ook nog een ontmoeting van de leiders van Duitsland, Polen en Frankrijk komen in Berlijn.

Meest gelezen