Raam dondert uit rijdende trein: “Drama nipt vermeden”

© BELGA

Enkele reizigers op de Benelux-trein tussen Brussel en Amsterdam schrokken zich vanochtend rot toen plots een volledig raam uit hun rijdende trein viel. “Hier hadden gewonden kunnen vallen. Een drama is nipt vermeden”, foeteren boze vakbondsafgevaardigden, die de ouderdom van het materiaal aanklagen.

jfs

“Het incident gebeurde tussen Brussel-Zuid en Brussel-Noord”, bevestigt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. “De trein reed aan lage snelheid, toen plots enkele reizigers de treinbegeleider er op attent maakten dat een raam was gevallen in één van de stellen. De begeleider is poolshoogte gaan nemen en besloot daarop om alle reizigers aan te manen het stel te verlaten en elders plaats te nemen. Daarna heeft hij het stel afgesloten.”

Volgens Crols heeft de trein daarna zijn reis naar Amsterdam verder gezet. “Aangezien er geen sprake was van gewonden en de trein perfect zijn reis kon verderzetten. In de namiddag is de trein teruggekeerd naar Brussel. Daar is het stel dan in herstelling gegaan.”

Oud materieel

De Franstalige socialistische spoorvakbond spreekt intussen schande over de ouderdom van het materieel. “Als er niets verandert, gebeuren er zeker ongevallen”, luidt het op de facebookpagina. “We zijn er deze keer mooi aan ontsnapt. Dit is niet om te lachen. Wij vervoeren mensen. We zijn verantwoordelijk voor hun leven.”

Volgens Bart Crols gaat het hier niet om een alledaags incident. “Ik heb in mijn carrière bij de NMBS nog nooit van een soortgelijk geval gehoord”, zegt hij. “Maar laat me wel duidelijk zijn: dit mag niet gebeuren. Onze technici zoeken uit hoe dit precies is kunnen gebeuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen