Intimidatie

KU Leuven gaat meldingen grensoverschrijdend gedrag uit 2019 opnieuw bekijken

 ©  belga

De KU Leuven bevestigt dat er in 2019 meldingen zijn binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag van een professor aan de faculteit Wetenschappen. Na berichtgeving in de media gaat de universiteit de zaak opnieuw bekijken.

em

In De Standaard getuigden maandag verschillende ex-studenten van de KU Leuven over het grensoverschrijdende gedrag van hun promotor. ‘Als je hem liet doen, mocht je naar de beste ­congressen en kreeg je extra financiële steun voor je onderzoek. Deed je dat niet, dan dreigde hij met ­ontslag en noemde hij je ondankbaar’, vertelt een vrouw die zo’n vijf jaar geleden aan haar ­doctoraat begon aan de KU Leuven.

De universiteit zegt de meldingen destijds ‘absoluut zeer ernstig en structureel opgevolgd’ te hebben. De betrokken professor zou in de twee jaar na de melding deel hebben genomen aan een remediëringstraject. Hierbij zou hij dusdanige vooruitgang hebben laten zien dat verdere opvolging volgens de universiteit niet nodig was.

Daarna zijn volgens de universiteit geen klachten meer over de man binnengekomen. Naar aanleiding van de berichtgeving van maandag zegt de KU Leuven te gaan bekijken ‘of er nieuwe elementen zijn die een heropening van het dossier nodig maken’. In verband met privacy zegt de universiteit verder niet over de zaak te willen communiceren.

De onderwijsinstelling benadrukt verder dat er ‘aan de KU Leuven geen plaats is voor grensoverschrijdend gedrag zoals intimidatie, seksueel ongewenst gedrag, verbale of fysieke agressie, pesten, discriminatie of welke vorm dan ook’.