Maya Baekelandt en Christof Geraerts met Zaionnonni (11) en Lucy (16 maanden) in de hotelkamer die ze nu al drie weken met hun vieren delen. © Mark Dreesen

Gezin van vier deelt al drie weken één hotelkamer: “Dit is niet uit te houden”

DILSEN-STOKKEM -

Drie weken lang met twee volwassenen en twee kinderen één hotelkamer delen, ook al is dat in de Beau Séjour, is voor het gezin Geraerts onhoudbaar. Maar in afwachting van een geschikte woonst kunnen ze niet anders.

De ellende voor het gezin begon al in het appartement dat ze vorig jaar huurden in Maasmechelen. “Dat was heel onderkomen”, zegt Maya Baekelandt (37). “Er was zoveel vocht en schimmel dat het niet meer leefbaar was en we eruit moesten. Maar met een laag inkomen een betaalbare woning vinden, is allesbehalve evident. Mijn partner Christof Geraerts (45) is invalide en ik leef van een werkloosheidsuitkering. Een tijdelijke oplossing was er in camping Salamander in Maasmechelen. Maar die moesten we verlaten voor de winter omdat het daar dan helemaal dicht gaat. Dus moesten we opnieuw op zoek en kwamen we terecht in een andere camping waar we na een kort verblijf ook weer moesten vertrekken.”

Beau Séjour

Na een oproep op Facebook waarin het gezin te kennen gaf op zoek te zijn naar een betaalbaar appartement kwam er reactie van een vrouw die haar woonst ter beschikking stelde. “Wij waren dus in de wolken”, gaat Maya verder. “Tot we vernamen dat het eigendom was van woonmaatschappij Ons Dak en we er gewoonweg niet in mochten huizen. Drie weken geleden zijn we op het aanbod van het OCMW ingegaan om tijdelijk in hotel Beau Séjour te verblijven. Maar met vier één kamer delen is absoluut niet fijn. Zeker niet als je een elfjarige en een baby van zestien maanden erbij hebt. Dat is niet uit te houden. Je kan hier geen eten maken en op hotel eten zit er voor ons ook niet in. We proberen het voorlopig op te lossen met de hulp van familie.”

Ingrid Erlingen, schepen en voorzitter van het BCSD in Dilsen Stokkem, is op de hoogte van het probleem. “Wij zijn naarstig op zoek naar een oplossing”, zegt Erlingen. “Maar dat is niet gemakkelijk. Omwille van het beroepsgeheim kan ik niet ingaan op individuele dossiers. Zulke situaties komen in Dilsen-Stokkem gelukkig zelden voor. Maar dat neemt niet weg dat we alle moeite doen om oplossingen te zoeken voor mensen die om de een of andere redenen dakloos zijn of dreigen te worden. Ik begrijp heel goed dat met vier op één kamer leven heel moeilijk is en ik hoop hen zo snel mogelijk een normale woonst te kunnen bezorgen. Maar er is nu eenmaal een krapte op de huurmarkt.”