© rbm

Rector hekelt N-VA en neemt het op voor Unia

De Antwerpse rector Herman Van Goethem roept politici op zich matigend op te stellen en de polarisering tegen te gaan. Hij neemt het op voor het gelijkekansencentrum Unia, dat door de N-VA scherp onder vuur wordt genomen.

Dirk Hendrikx

De rector van de Universiteit Antwerpen zit in de raad van bestuur van Unia. Die onafhankelijke overheidsorganisatie zit in het oog van een storm sinds vorige week een interne mail uitlekte. Daarin had een jurist in scherpe woorden een vonnis afgekeurd dat was geveld tegen een betoger die anti-joodse leuzen had gescandeerd.

“Het ging om een persoonlijke toevoeging onder een mail die mee is geforward. Dat is een professionele fout”, zegt Van Goethem. “Maar inhoudelijk is de mening van de jurist verdedigbaar.”

Meer moslims dan joden

© BELGA

Herman Van Goethem is als historicus lid van de raad van bestuur van het Instituut voor Joodse Studies aan de Universiteit Antwerpen en hij is een curator geweest van het Holocaustmuseum Kazerne Dossin. “Ik sta zeker dicht bij de joodse gemeenschap. Ik begrijp haar teleurstelling. Maar beter zou het zijn dat ze zoekt naar verzoening met moslims, waar dat kan.”

Van Goethem bestrijdt dat Unia, zoals de N-VA aanvoert, eerder voor moslims zal opkomen dan voor de joodse gemeenschap. “Er is het simpele feit dat er nu eenmaal veel meer moslims zijn, twintig tot dertig keer meer dan joden. En dus zijn daar ook meer klachten en gevallen van discriminatie.”

Geen hand, geen huwelijk

De rector betreurt de polarisering die door het blad Joods Actueel is ingezet. “De N-VA is vervolgens op de trein gesprongen. De partij had voorheen al kritiek op Unia.”

Van Goethem roept op tot een matigende toon. “Naar alle politici toe: er is internationaal zo’n polarisering aan de gang. Moeten we verglijden naar nog meer geweld? Iedereen heeft natuurlijk recht op zijn mening en ik ben geen politicus. Maar er zijn dingen die je niet moet doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER