Ex-Rode Duivel Mousa Dembélé stopt met voetballen (ondanks lucratief voorstel en lopend contract)

Clubs hoeven niet langer te bellen. Mousa Dembélé (34) stopt met voetballen. Hij heeft nog één jaar contract in China, zo laat hij zelf weten op Instagram, maar het is niet de bedoeling dat hij effectief nog zal spelen.

Pieter-Jan Calcoen

11 augustus. Dan speelde Mousa Dembélé bij zijn Chinese club Guangzhou City zijn laatste match als profvoetballer. Een kwartier voor tijd moest Dembélé tegen Henan Songshan Longmen (1-1) naar de kant, maar niemand die toen al kon vermoeden dat de Antwerpenaar nadien niet meer op een voetbalveld te bewonderen zou zijn.

Dembélé heeft naar eigen zeggen nog een contract voor één seizoen in China, hoewel op internet terug te vinden is dat zijn overeenkomst op 31 december ten einde is gekomen. Op Instagram postte Dembélé het volgende: “Bedankt voor al mooie berichtjes die ik mocht ontvangen. Voor alle duidelijkheid: ik ben nog niet gestopt. Ik heb nog één jaar contract. Maar ik kan al met jullie delen dat ik zal stoppen na dat jaar.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het is evenwel niet de bedoeling van Dembélé om de komende maanden nog te gaan voetballen. Hij moet het contractuele regelen met Guangzhou, de intentie is om nu al te stoppen. Dat merkten ook clubs uit België en het buitenland die de laatste weken polsten. Allen kregen ze een gelijkaardig antwoord: “We zullen het Mousa voorleggen, maar...”

Dembélé heeft er simpelweg geen zin meer in. Hij heeft genoeg van het steeds wederkerende blessureleed – ook de laatste weken in China had hij kleine pijntjes. Maar wat écht doorslaggevend was om ermee op te houden? Het welzijn van zijn kinderen Maleec (7) en Fellah (4). De twee gaan naar school in Antwerpen en Dembélé wil meer tijd met hen doorbrengen. De voorbije weken verbleef hij reeds in zijn geboortestad, waar hij een leven leidt ver weg van de spotlights. En dat bevalt hem uitstekend.

Bij de Rode Duivels had Dembélé eerder al afscheid genomen. In november 2019 kondigde hij, na 82 caps en vijf goals, zijn pensioen als international aan.

Op clubniveau speelde Dembélé in vier competities. Zijn loopbaan begon bij Germinal Beerschot, toen nog als spits, waarna hij in de Eredivisie bij Willem II en AZ ging voetballen. Vervolgens ging het naar de Premier League, bij Fulham en Tottenham, om in 2019 uiteindelijk bij Guangzhou City in China te belanden. Daar verdiende Dembélé, dan al op zijn retour, liefst negen miljoen euro per jaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mousa Dembélé droeg 82 keer het shirt van de Rode Duivels. ©  BELGA

Basketballen

Minstens even belangrijk als het financiële is de sportieve balans. Dembélé telt 587 wedstrijden op clubniveau. Hij scoorde daarin 62 keer en gaf 49 assists. Hij pakte amper twee collectieve prijzen: een titel en een Johan Cruijff-schaal met AZ. Het zal daarbij blijven.

Nu wordt het zandkastelen bouwen, speeltuinen bezoeken en... fitnessen en basketballen. Want dat doet Dembélé wel nog. Maar voetballen? Neen, dat is een afgesloten hoofdstuk.

LEES OOK. COMMENTAAR. “Mousa Dembélé slaagde erin om als jonge voetbalgod voeling te houden met de realiteit”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal