De brandweerkazerne van Herk-de-Stad

PFAS gevonden in grondwater in Herk-de-Stad: 500 gezinnen mogen geen grondwater meer gebruiken

In Herk-de-stad mogen bijna 500 gezinnen in een straal van 500 meter rond de brandweerkazerne geen grondwater meer gebruiken omdat er PFAS in ontdekt werd. De inwoners werden door de gemeente verwittigd per brief. "Het gaat om een voorzorgsmaatregel", klinkt het.

De gezinnen wonen in een straal van 500 meter rond de brandweerkazerne aan de Industrieweg. En brandweerkazernes zijn risicoplaatsen omdat daar destijds blusschuim met PFAS werd gebruikt. De 500 gezinnen kregen nu een brief waarin gevraagd wordt om geen grondwater meer te gebruiken in het huishouden of de moestuin.  Het gaat om een voorzorgsmaatregel, zegt burgemeester Bert Moyaers (Vooruit).

“Zolang dat we daar niet meer duidelijkheid over hebben zal verder onderzoek nodig zijn", zegt Moyaers. "We proberen voorzichtig te zijn en de inwoners zo goed mogelijk te informeren. Het is niet zo dat we meteen zeggen dat het levensgevaarlijk is, maar we willen iedereen er toch op wijzen om nu toch voorzichtiger te zijn.”

Beluister hieronder het gesprek met burgemeester Bert Moyaers uit Start je Dag

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zal nu verdere onderzoeken doen. Ook elders in Vlaanderen is OVAM momenteel bodemstalen aan het nemen om de vervuiling in kaart te brengen.

Meest gelezen