Poolse premier: ‘Bedoeling van Poetin is om NAVO uit elkaar te spelen’

Mateusz Morawiecki, premier van Polen. © Belga Image

De Poolse regeringsleider Mateusz Morawiecki heeft gewaarschuwd voor pogingen van Rusland om de NAVO-landen uiteen te drijven. ‘Het politieke doel van Poetin is om de NAVO uit elkaar te spelen, dus we moeten absoluut tonen hoe verenigd we zijn’, zo heeft hij donderdag in Warschau verklaard na een ontmoeting met de Britse eerste minister Boris Johnson.

‘Er is inderdaad grote overeenstemming tussen ons over de spanningen die zich voordoen op de oostelijke flank van de NAVO’, beklemtoont Morawiecki nog.

Johnson stelt op zijn beurt dat Polen, noch het Verenigd Koninkrijk een wereld zullen aanvaarden waarin een machtig land zijn buren kan intimideren of aanvallen. Hij vindt ook dat de afgelopen honderd jaar hebben aangetoond dat Polen een sleutelrol speelt op het vlak van Europese veiligheid. ‘Als Polen bedreigd wordt door instabiliteit, oorlog en agressie aan zijn grenzen, worden wij allemaal bedreigd en getroffen.’

Na hun gesprek brachten de twee regeringsleiders nog een bezoek aan een kazerne in de buurt van Warschau, waar Britse soldaten gelegerd zijn. Sinds december helpen 100 Britse geniesoldaten Polen bij de versterking van de grens met Wit-Rusland. Maandag heeft de Britse minister van Defensie Ben Wallace nog aangekondigd dat zijn land 350 extra soldaten naar Polen zou sturen.

Johnson zal donderdag ook nog een ontmoeting hebben met de Poolse president Andrzej Duda.

Partner Content