Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © Thinkstock/BernardaSv

Achterpoortje in erfbelasting
kost schatkist miljoenen euro’s

De Vlaamse schatkist loopt door een achterpoortje in de wet op de erfbelasting jaarlijks vele miljoenen euro’s mis. Voor gewone stervelingen loopt de erfbelasting op onroerende goederen die ze hun kinderen nalaten op tot 27%. Maar wie het nageslacht een familiale vennootschap nalaat, komt er aan een gunsttarief van 3% vanaf. Opmerkelijk: dat geldt ook voor het buitenverblijf aan zee en de — soms talrijke — andere verhuureigendommen.

337 reacties

  • Vital Verstraten

    2 jaar geleden
    Wat zou een echte democratie hier mee aanvangen, zoals in Zwitserland waar er wel volksraadplegingen gebeuren maar in België kan onze democratie of moet ik zegen Particratie en kleptocratie dit niet aan. Dan maar extreem gaan in 2024, dat de boel maar barst en dan hopen dat er iets verandert. Dan komen ze weer uit de lucht gevallen, onze overbetaalde politiek incompetente kaste, weg ermee. Graag directe democratie en niet om de 4 of 5 jaar om dan weer zolang genegeerd te worden!
  • Robert Swillen

    2 jaar geleden
    Erfbelastingen dienen om onze parlementariërs en het koningshuis royaal te vergoeden.
  • Andy Van Daare

    2 jaar geleden
    Hetzelfde hier Pieter Geens, geen rosse sol gaan ze van mijn kinderen afnamen!
  • Marcel Lapeire

    2 jaar geleden
    Erf belasting is een pure Diefstal , want op alles is al belastingen betaald , maar wat wil je we leven in een land van belastingen op alles en nog wat , en dan zeggen ze als ge jong bent moet ge aan pensioensparen doen , maar ze zeggen niet tegen dat je later uw pensioensparen in uw hand krijgt de staat al driemaal is langs geweest , pure diefstal , een stuk grond kopen waar ge alles op moet betalen , en achteraf nog grondlasten op moet betalen op uw eigen grond , dieven horen thuis in den bak
  • Pieter geens

    2 jaar geleden
    Aan mijn ouders hun geld komt de schat kist ni aan , bijna alles is geregeld, geld komt al op een rekening van mijn zus , en het huis sta nu te koop een dan komen ze bijmij wonen !