Hongerstakers krijgen geen gelijk van rechter: Vreemdelingenzaken blijft dossiers behandelen  

Vijf hongerstakers die vorig jaar de Begijnhofkerk in Brussel hebben bezet, krijgen geen gelijk van de rechter. Dat laat het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) weten. De hongerstakers spanden een rechtszaak in kortgeding tegen hem aan. Ze hoopten zo zijn beslissing over de regularisatiedossiers stop te zetten in afwachting van een soepelere behandeling. 

Vijf hongerstakers die vorig jaar zes maanden lang de Brusselse Begijnhofkerk bezetten, spanden twee weken geleden een rechtszaak aan tegen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Volgens de vijf kwam er een einde aan de hongerstaking omdat er een akkoord zou zijn gesloten met Mahdi over criteria voor regularisatie. Maar de staatssecretaris zou volgens hen zijn engagementen niet zijn nagekomen, waarna de hongerstakers voor de juridische weg kozen.  

De rechter heeft nu de eis van de vijf hongerstakers om zowel hun dossier als dat van alle andere sans-papiers betrokken in de hongerstaking, stop te zetten als ongegrond beoordeeld. Dat betekent dat er dus nog dossiers mogen behandeld worden en dat de uitspraak in een andere rechtszaak niet moet afgewacht worden.

Zelf heeft staatssecretaris Mahdi altijd volgehouden dat hij geen beloftes heeft gedaan over een soepelere regularisatievoorwaarden voor de hongerstakers. “Indien we een soepelere behandeling geven aan mensen die een hongerstaking organiseren in een kerk, krijg je morgen tientallen nieuwe acties”, zei Mahdi eerder al. 

Het meest menselijke is gewoon zo snel mogelijk aan iedereen duidelijkheid kunnen geven

Sammy Mahdi (CD&V) - Staatssecretaris voor Asiel en Migratie

“Ik heb hen altijd beloofd dat ik menselijk naar de dossiers zal blijven kijken. Dat gebeurt ook zo. Maar een beleid waarin ik soepeler ben voor mensen die hongerstaken, dat lijkt me allesbehalve een menselijke aanpak”, aldus de staatssecretaris voor Asiel en Migratie.  De dossiers worden nu door de Dienst Vreemdelingenzaken verder behandeld. "Het meest menselijke is gewoon zo snel mogelijk aan iedereen duidelijkheid kunnen geven", besluit Mahdi. 

Dossiers

Ondertussen zijn er 150 beslissingen verstuurd, in totaal gaat dat om 173 mensen. 35 van hen kregen een positief antwoord en dus een recht op verblijf, 137 anderen kregen een negatief antwoord. Eén persoon is vertrokken. Er zijn nog beslissingen genomen en deze worden verstuurd bij positieve woonstcontrole. Die gebeuren door de gemeenten.

Meest gelezen